Je Android-smartphone beveiligen doe je met deze opties

Android biedt volop voorzieningen voor een veilig gebruik van je smartphone. Helaas benut niet iedereen ze. In deze workshop kijken we naar de basisbescherming van het besturingssysteem. Met een paar aanpassingen is je toestel een stuk veiliger, zonder af te doen aan het gebruiksgemak. Je Android-smartphone beveiligen doe je zo.

Voor dit artikel gebruiken we een smartphone met Android 9.0 (Pie), afwisselend een Nokia 7 Plus en Samsung Galaxy Note 9. Maar de meeste stappen zijn ook op modellen met een wat oudere Android-versie van toepassing. Komen ze!

Schermvergrendeling

Voor je toestelvergrendeling heb je een zee aan opties ter beschikking, van patroon of pincode tot sterk wachtwoord, vingerafdruk of zelfs gezichtsherkenning. De Note 9 laat zelf in het overzichtje al zien hoe betrouwbaar deze methoden zijn. Een krachtig wachtwoord wordt als het veiligst gezien, maar heeft weer het nadeel dat het invoeren daarvan omslachtig is.

Een patroon is comfortabeler, maar heeft weer het nadeel dat het erg makkelijk afgekeken kan worden. Een pincode is daarom vaak de gulden middenweg. Als je die nog wat veiliger wilt maken kun je ook meer dan vier getallen gebruiken (bij Android zelfs tot 16!).

Gezichtsherkenning en vingerafdruk?

Uit diverse onderzoeken weten we dat biometrische methodes zoals gezichtsherkenning en vingerafdruk niet waterdicht zijn. De gezichtsherkenning kan bij veel toestellen voor de gek worden gehouden met een pasfoto. Bij een recente test van de Consumentenbond lukte dat met 42 van de 110 geteste toestellen (38 procent).

Bij een vingerafdruk is misleiden lastiger maar zeker niet onmogelijk, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Daar komt nog bij dat ook malware op je toestel om je vingerafdruk zou kunnen vragen en daarna misbruiken.

Bij een hack is er nog een probleem: een wachtwoord kun je wijzigen, je vingerafdruk niet. Ten slotte kan iemand je dwingen een toestel te ontgrendelen met je vinger. Dat mogen politiediensten, ook in Nederland, je zelfs verplichten om bewijs boven te halen.

Beperk vergrendelingen met Smart Lock

Wil je wél een krachtige vergrendeling voor je smartphone kunnen gebruiken als het nodig is, maar het achterwege kunnen laten in een veilige omgeving, bijvoorbeeld thuis en op je werk? Goed nieuws: Android geeft je daar met Smart Lock de mogelijkheid voor. Je voert eerst de vertrouwde plaatsen in en als je je op of rond die locaties bevindt blijft het apparaat ontgrendeld. Smart Lock kan daarnaast ook werken met bijvoorbeeld veilige apparaten of een vertrouwde stem.

Afschermen in nood

Sinds Android 9 (Pie) kun je in geval van nood zowel de biometrische beveiliging met gezichtsherkenning of vingerafdruk als de optie Smart Lock gemakkelijk uitzetten. Deze functie heeft de toepasselijke naam Lockdown. Bij de Nederlandse taalinstelling zie je de optie onder de naam Afgesloten als je de aan/uit-knop lang ingedrukt houdt. Na het kiezen van de optie kan de telefoon alleen nog ontgrendeld worden met je pincode of wachtwoord. Je vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning werken pas weer nadat je één keer de code ingetoetst hebt.

Zie je de optie niet en heb je wel Android 9? Dan moet je die mogelijk eerst nog aanzetten via Instellingen / Beveiliging en locatie / Voorkeuren schermvergrendeling. Op de meeste apparaten staat overigens een door de fabrikant aangepaste Android-versie. Dat kan betekenen dat deze optie niet, of op een andere plek, of onder een andere naam op je toestel staat. En dat geldt ook voor de andere opties die we in deze workshops bespreken.

Scherm toegang tot individuele apps af

Naast toegang tot je smartphone zelf, is het ook zinvol om toegang tot bepaalde apps af te schermen. Sommige apps bieden zelf een mogelijkheid om dat met bijvoorbeeld een pincode te doen. Voor apps die het niet zelf bieden kun je ook een app zoals AppLock gebruiken. Hiermee kun je bepaalde functies of bepaalde apps voorzien van een vergrendeling. Standaard is dat een patroon, maar je kunt ook bijvoorbeeld een wachtwoord of vingerafdruk kiezen.

Geschreven door: Gertjan Groen op

Category: Workshop, Smartphones

Tags: android, smartphone, security