Checklist voor het verkopen van je smartphone

Veel mensen upgraden hun smartphone elk jaar. Na een jaar is het ’t vaak nog waard om je smartphone te verkopen, omdat je dan de meeste waar voor je geld krijgt. PCM helpt je je smartphone klaar te maken voor verkoop.

Bij het verkopen van je smartphone of tablet wil je er natuurlijk voor zorgen dat niemand je gegevens of persoonlijke data in handen krijgt. Het eerste waar je op moet letten bij het verkopen, is om een back-up klaar te hebben staan voor je nieuwe smartphone.

Op Android maak je een back-up door naar de app Instellingen te gaan en vervolgens naar de optie Back-up en herstel. Als je liever niet hebt dat een back-up in de cloud terechtkomt, gebruik je de back-upsoftware van de smartphonefabrikant. De meeste fabrikanten hebben speciale tools waarbij je de back-up op je pc kunt opslaan. Voor iOS ga je naar Instellingen en vervolgens naar iCloud en daarna naar Reservekopie. Je kunt hier een back-up maken naar de Apple-cloud. Zorg wel dat de telefoon is verbonden met het stopcontact. Als je offline back-ups wilt maken, sluit je de smartphone aan op een pc of Mac en gebruik je iTunes om een back-up te maken door te kiezen voor de optie Maak reservekopie.

Verwijder nu de simkaart. Daarna is het nodig de eventuele sd-kaart uit het apparaat te verwijderen. Als je deze liever mee wilt verkopen, laat je deze in de telefoon. De veiligste manier om je interne opslag en sd-kaart te legen, is door je smartphone te versleutelen. Als je deze daarna leegt, is alle data op de smartphone onbruikbaar en onleesbaar. Als je op iOS een pincode hebt ingesteld, is je smartphone al versleuteld. Op Android kun je je telefoon als volgt versleutelen: ga naar de app InstellingenBeveiliging en ga vervolgens naar Encryptie en tik op Telefoon versleutelen. Zorg dat de accu voldoende is opgeladen, stel een pincode in en herstart de telefoon om deze te versleutelen.

Zodra de encryptie voltooid is, kun je de telefoon legen. Daarvoor ga je naar Back-up maken en resetten in Android en tik je op Fabrieksinstellingen herstellen. Op iPhone zorg je dat eerst Zoek iPhone is uitgeschakeld. Anders kan de volgende eigenaar de telefoon niet meer gebruiken. Ga hiervoor naar Instellingen, iCloud, Zoek mijn iPhone en zet de schakelaar om. Heb je de iPhone al verkocht en ben je vergeten dit uit te zetten? Dan kun je het alsnog uitschakelen via iCloud.com, Zoek iPhone. Klik bovenaan op Alle apparaten weer te geven, kies de betreffende telefoon en klik op Verwijder uit account.

Als je wisselt naar Android, doe dan jezelf een plezier en schakel iMessage uit, zodat vrienden en familie je niet blijven sms’en via iMessage. Ga hiervoor naar Instellingen, Berichten en zet de schakelaar bij iMessage om. Doe hetzelfde bij FaceTime. Heb je je iPhone al verkocht? Dan verwijder je jezelf van iMessage. Vervolgens leeg je de telefoon door in Instellingen te gaan naar Algemeen, Stel opnieuw in. Kies voor de optie Wis alle inhoud en instellingen en bevestig deze.

Als je overstapt naar Android, zorg dan dat iMessage is uitgeschakeld.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Smartphones

Tags: iphone, android, smartphone, verkopen, checklist