}
abonneren

Untangle: bescherm je netwerk!

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Installeren
  3. Initieel configureren
  4. Verdere configuratie
  5. Applicaties
  6. Virus, spyware, phish blocker
  7. Application Control Lite
  8. Captive Portal
  9. Firewall & Intrusion prevention
  10. Reports
Je netwerk staat bloot aan heel wat bedreigingen en een eenvoudige firewall volstaat nauwelijks voor een adequate bescherming. Een allround oplossing op gateway-niveau biedt meer zekerheid. Untangle heeft heel wat – ook gratis – tools in het aanbod, netjes geïntegreerd in één beveiligingssuite.

In bedrijfsomgevingen tref je wel vaker een zogenoemde utm-appliance aan. Dat staat voor unified threat management en zo’n apparaat heeft verschillende beveiligingsapplicaties ingebouwd. Zulke producten liggen jammer genoeg buiten het doorsnee gezinsbudget, maar er bestaan ook goedkopere en zelfs gratis alternatieven, ook voor thuisgebruikers. Bijvoorbeeld opensource oplossingen als Smoothwall Express (www.smoothwall.org) en Endian Firewall Community (sourceforge.net/projects/efw). Ook Untangle biedt een vergelijkbare utm-functionaliteit en de Lite-versie is bovendien geheel gratis. Net als de twee hierboven vermelden suites is Untangle een op Linux gebaseerde router – in dit geval Debian. Je hoeft echter geen Linux-kenner te zijn om ermee aan de slag te kunnen!

Zoals gezegd is de Lite-versie gratis. Er bestaan ook commerciële pakketten met meer modules: Standard en Premium. Een overzicht met de belangrijkste verschillen vind je op www.untangle.com/software-packages. Wij gaan met de Lite-versie aan de slag – je vindt het pakket op www.untangle.com/store/lite-package.html. Op forums.untangle.com en wiki.untangle.com kan je terecht voor allerlei feedback.

applicaties.png
Een overzicht van alle (mogelijke) modules in Untangle.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Security

Tags: untangle

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI