abonneren

Eigen server: pfSense

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Download
  3. > Installatie
  4. > Basisconfiguratie
  5. > Firewall
  6. > Port forwarding
  7. > Extra modules
De serie ‘Zet je eigen server op’ zoomt deze keer in op pfSense. Dat pakket richt zich op de kerntaken van router en firewall. Het is bovendien erg populair, flexibel én opensource.

pfSense is een opensource FreeBSD-distributie, maar dat betekent niet dat je FreeBSD van haver tot gort moet kennen. Immers, het pakket laat zich geheel beheren vanuit een gebruiksvriendelijke webinterface. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid, zoals je kunt zien op www.tinyurl.com/pfsense-functies. Gezien de naam en de afstamming – pf staat voor packet filtering en pfSense is ontstaan als een afsplitsing van m0n0wall – zal het je niet verbazen dat pfSense in eerste instantie een krachtige firewall is waarmee je het pakketfilter granulair kunt controleren en wat ook bandbreedtecontrole en pakketprioritering mogelijk maakt. De tool doet tevens dienst als (nat-)router, dhcp- en dns-server en captive portal en ondersteunt verder nog dynamisch dns, vpn en multi-wan met load balancing. Bovendien laten heel wat externe pakketten zich met een druk op de knop in pfSense integreren, zodat je ook gemakkelijk de functionaliteit van bijvoorbeeld een authenticatie- of proxyserver toevoegt.

We tonen je hoe je pfSense installeert en configureert, hoe je firewall-regels creëert, nat en port forwarding activeert en externe pakketten toevoegt. Kom je ooit ergens vast te zitten, dan staat er een erg actieve community voor je klaar op forum.pfsense.org.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Security

Tags: Firewalls, pfsense

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord