abonneren

Aan de slag met KeePass

Een zeer populaire en handige wachtwoordbeheerder is KeePass. In deze miniworkshop laten we je zien hoe je KeePass installeert en er optimaal gebruik van maakt.

Je downloadt KeePass vanaf de website. Klik daar rechts op Professional edition en dan op de groene knop bij Installer. Na enkele seconden krijg je een .exe aangeboden. Voer het bestand uit en volg de installatiestappen. Alle standaarden zijn goed, je hoeft alleen maar op Volgende te klikken en een keer op Installeren. Klik ten slotte op Voltooien waarna het programma zich opent.

Klik op Enable om automatische updates in te schakelen, waarna het hoofdscherm zich opent. Het is misschien handig eerst het programma in het Nederlands te zetten. Hiervoor ga je naar View en Change Language. Klik vervolgens onderaan op Get more languages. Klik bij net geopende webpagina bij Dutch achteraan op [2.30+]. Download en pak de .zip uit. Sleep het Dutch.lngx-bestand vervolgens naar de map C:\Program Files (x86)\KeePass Password Safe 2. Terug in KeePass, klik even op Close in het taalvenster en open het opnieuw. Nu is de optie Dutch erbij gekomen, klik daarop en klik op Ja om KeePass te herstarten.

Nu is het nodig een KeePass-database aan te maken. Dat is een versleuteld bestand waarin je wachtwoorden staan. Het is belangrijk dat je dit bestand beschermt met een zelfgekozen, sterk, niet eerder gebruikt wachtwoord. Klik op Bestand, Nieuw en kies een locatie om de database in op te slaan. Handig is bijvoorbeeld OneDrive of Dropbox. Het bestand is toch versleuteld, dus niemand kan erbij, en zo kun je dezelfde database op andere pc's gebruiken. Klik op Opslaan als je de juiste map hebt gekozen. Vervolgens vul je een hoofdwachtwoord in, twee keer. Probeer de balk eronder groen te krijgen: pas dan heb je een sterk wachtwoord. Vooral lengte is van belang, een wachtzin is dus aan te raden en bovendien makkelijker te onthouden. Klik op OK en klik ook bij het nu geopende venster Database-instellingen op OK.

Het invoeren van het hoofdwachtwoord: hoe meer bits, hoe veiliger het wachtwoord

Links in beeld zie je verschillende categorieën waarin je je wachtwoorden kunt indelen: Algemeen, Windows en Internet onder andere. Ga naar de categorie Internet. Om een nieuw wachtwoord toe te voegen, klik je op de knop Nieuwe invoer. Deze knop bevindt zich onder de menubalk, het vierde pictogram van links met de groene pijl. Vul een titel en gebruikersnaam in. Bij wachtwoord kun je of je huidige wachtwoord invullen, of je kunt op de drie puntjes ernaast klikken om een wachtwoord te genereren. Het is dan aan te raden van reeds bestaande diensten je wachtwoord naar dit wachtwoord te wijzigen, en bij nieuwe diensten sowieso KeePass een wachtwoord te laten genereren. Vul bij URL de link van de website in waar het bijhoort en klik op OK om het op te slaan.

De knop bij de blauwe pijl laat je een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord toevoegen

Om nu automatisch je wachtwoord en gebruikersnaam in te vullen, doe je het volgende. In je browser, ga naar de betreffende website en klik op het veld van de gebruikersnaam. Ga nu naar KeePass en selecteer het item voor die website en druk op het toetsenbord op CTRL + V. KeePass typt nu de gebruikersnaam voor je in, tabt naar het wachtwoordveld en voert het wachtwoord in.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Security

Tags: Wachtwoorden, Keepass, Beheren

Laatste Vacatures