}
abonneren

5 handige extensies om anoniem te surfen

Bijna elke website heeft wel iets van trackers aanwezig om te volgen wat je op het internet doet. Dat betekent dat al je zoekopdrachten en bezochte websites worden opgeslagen door derden, zodat er persoonlijke advertenties getoond kunnen worden. Helaas zorgt dit er ook voor dat bedrijven waarvan je nog nooit gehoord hebt, je persoonlijke data in handen krijgen en doorverkopen.

1. HTTPS Everywhere

Een goede start om je privacy beter te waarborgen, is het gebruik van HTTPS Everywhere. Deze extensie zal ervoor zorgen dat, indien beschikbaar, er een versleutelde verbinding wordt gebruikt in plaats van een normale http-verbinding. Dat betekent dat niemand je verkeer kan afluisteren. Via de website van de extensie is het eenvoudig te installeren door op de knop Install in Chrome/Firefox/Android te klikken. Klik op Toev. aan Chrome en vervolgens nog eens op Toevoegen in bijvoorbeeld Chrome om de extensie daadwerkelijk toe te voegen. De stappen in Firefox zijn vergelijkbaar.

 

2. Click & Clean

Een andere, handige extensie is Click & Clean, beschikbaar voor Firefox en Chrome. Click & Clean heeft de optie om snel privégegevens te wissen, om de cache te legen en om eenvoudig je cookies te beheren. Het is te downloaden vanaf de website van de fabrikant, via deze link voor Chrome of deze voor Firefox. Na installatie van de extensie verschijnt er een rode knop rechtsboven met een C erin. Na de opzetwizard wordt gevraagd om Click & Clean Host te installeren, dat kun je overslaan door op Skip te klikken. Klik vervolgens op Open guide, waarin de functies worden uitgelegd. Door op de C te klikken rechtsboven in de browser, kun je bij de functies van Click & Clean.

Het menu van Click & Clean met onderaan Opties...

Als je klikt op Privé-gegevens wissen wordt de browser schoongeveegd. Let wel even op dat je bij Opties configureert wat je precies wilt verwijderen, standaard wordt het een en ander gewist, zoals de browse- en downloadgeschiedenis, maar ook trackers.

Click & Clean Opties

 

3. Disconnect

Om echt alleen trackers te lijf te gaan, is Disconnect een goede aanvulling. Het bevat functies om anoniem op het internet te zoeken en om cookies en trackers te blokkeren. Om het te installeren, bezoek je de website van Disconnect en klik je op Get Disconnect. Klik vervolgens op de groene knop Free install waarna de download start.

Voer het gedownloade bestand uit. Er verschijnt een dialoog van Gebruikersaccountbeheer, waarin je op Ja kunt klikken. Klik in het nu geopende installatievenster op Next en vervolgens op Install. Klik op Finish waarna Disconnect zich zal openen. Bij het opstartvenster verschijnt eerst een rondleiding. Klik hiervoor een aantal keer op Next terwijl de verschillende functionaliteiten worden uitgelegd. Door bovenaan bij Blocking de schakelaar om te zetten, blokkeer je trackers en andere ongewenste websites. Dat is alles wat je hoeft te doen. In de browser wordt, indien ondersteund, een add-on toegevoegd, genaamd Disconnect Search en Disconnect zelf. Met Disconnect Search kun je met een klik op de knop je zoekmachine kiezen en ook een speciale, privézoekmachine gebruiken. De Disconnect-add-on geeft je realtime inzicht in trackers op de verschillende webpagina’s.

Disconnect Search

 

4. Ghostery

Met Ghostery kun je zien door wie of wat je allemaal wordt gevolgd als je op een website komt. Op een website als Nu.nl wordt je bijvoorbeeld 'gevolgd' door Google, dat met Analytics statistieken verzamelt over je bezoek. Ook Facebook en Twitter weten dat jij op die pagina bent geweest, door die kleine 'Like'- en 'Tweet'-knoppen op de site.

Het mooie van Ghostery is dat je niet alleen kunt zien wie jou tracken, maar dat je ook per website en per dienst de trackers kunt blokkeren. Ghostery werkt ook voor veel mobiele browsers, dus ben je ook daar relatief veilig van trackers. Download en instaleer de add-on en klik op het spookje naast de adresbalk. Hier kun je elke tracker los van elkaar blokkeren of de website aan je whitelist toevoegen. 

 

 

5. Privacy Badger

Privacy Badger doet in feite hetzelfde als Ghostery, maar probeert het proces makkelijker en toegankelijker te maken voor de doorsnee gebruiker. De add-on is wat milder dan Ghostery en gaat eerder uit van het goede dan van het slechte. Dat neemt niet weg dat alle mogelijke trackers worden getoond, en de keuze aan jou wordt gelaten ze te blokkeren.

Op de website van Privacy Badger kun je de add-on downloaden. Ook hier krijg je weer een logo naast je adresbalk te zien.Klik erop om een lijst van (mogelijke) trackers te krijgen, en schakel ze eventueel handmatig uit. 

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Security

Tags: Add-ons, Browsers, Ghostery, click & clean, https everywhere

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI