abonneren

ZoneAlarm Free Firewall 2013

Het internet is niet zonder risico’s. Dat weet je en dus neem je de nodige voorzorgsmaatregelen. Daar hoort in elk geval een up-to-date antivirustool bij, maar ook een persoonlijke firewall is eigenlijk onmisbaar. We leggen je uit waarom en vergelijken zes – gratis – firewalls.

ZoneAlarm is een van de oudste en meest bekende firewalls onder Windows en dus heeft de tool een reputatie hoog te houden. En dat doet deze nieuwe versie ook, althans voor gebruikers die niet meteen de bedoeling hebben zelf krachtige firewallregels op te stellen of te finetunen – die optie is blijkbaar voorbehouden aan de commerciële Pro-versie. In de gratis versie is het ook even opletten tijdens de installatie: je drukt maar beter op Skip all offers om ongewenste wijzigingen of software te vermijden. Je moet tijdens de installatie ook al kiezen of je de firewall in auto-learnmodus dan wel in max-securitymodus wilt zetten – een verschil dat overigens niet zo duidelijk wordt uitgelegd. Op basis van een database met ‘veilige programma’s’ voegt ZoneAlarm de belangrijkste applicaties al meteen aan een whitelist toe.

Af en toe duikt er wel nog een bescheiden popupvenster op waarin je wordt gevraagd of je de actie – zoals het opzetten van een internetverbinding – wilt toelaten en of de firewall je instelling moet onthouden. De knop Show more info geeft je echter lang niet altijd bijkomende informatie. De interface is duidelijk gericht op de beginnende gebruiker. Je kunt de ‘basic firewall’ aan- of uitzetten en via schuifknoppen de veiligheidsgraad (medium en high) instellen voor de ‘trusted’ en de ‘public’ zone. Het is overigens ook mogelijk eigen zones toe te voegen (op basis van ip-adressen bijvoorbeeld) en aan te geven of de firewall die als trusted, public of blocked moet beschouwen. Verder is er nog een module voor applicatiecontrole, waarmee je per applicatie verschillende vertrouwensniveaus kunt instellen (zoals inbound en outbound).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags: Firewalls, Zonealarm

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord