Yindo

Yindo is een platform voor de distributie van (e-)boeken waarop je digitale edities van boeken en tijdschriften kunt lezen, lenen en kopen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • goedkopere manier voor e-lezen
  • opmaak van boeken blijft volledig behouden
  • aanschaf e-bookreader niet nodig
  • Minpunten
  • internetverbinding noodzakelijk
  • markeren en kopiëren van tekst niet mogelijk
  • mogelijkheden van pdf niet optimaal benut

Hoewel het lezen van digitale boeken fors terrein wint, zijn er nog diverse obstakels die massaal succes in de weg staan. Bijvoorbeeld de vaak toegepaste DRM-beveiliging, waarvan de koper van het e-book hinder ondervindt terwijl het voor kwaadwillenden relatief eenvoudig is om de beveiliging te omzeilen. Of het feit dat een e-pub bestand – waarin veel e-books worden aangeboden – geen goede controle biedt over de typografie en weergave van beeldmateriaal, waardoor veel technische en geïllustreerde boeken buiten de boot vallen. Een ander obstakel is de verhoudingsgewijs hoge prijs van digitale boeken.

Lezen in de cloud

Yindo-boeken zijn goedkoper dan 'gewone' e-books omdat je ze niet alleen kunt kopen, maar ook kunt lenen. Het zijn pdf-bestanden, waardoor ze worden weergegeven met volledig behoud van kleur, afbeeldingen, tabellen en lettertypen. Je kunt de boeken van Yindo zowel in een webbrowser op de computer lezen als op een tablet.

Een boek wordt echter niet gedownload of op de computer bewaard, maar in plaats daarvan gebruikt Yindo cloudtechnieken en worden de pagina's naar de gebruiker gestreamd. Omdat Yindo-boeken realtime via internet worden opgevraagd, beschik je altijd over de nieuwste versie van een uitgave.

Momenteel bestaat het merendeel van de boeken op Yindo uit ict- en fotografieboeken, maar je vindt er eveneens literatuur van bekende auteurs. Inmiddels zijn er 50 uitgevers bij Yindo aangesloten en zijn er ruim 2300 titels beschikbaar. Dit aanbod groeit maandelijks.

Lenen of kopen

Zonder Yindo-account kun je slechts de collectie bekijken van de reguliere (papieren) boeken en deze desgewenst bestellen. Inschrijven op de website is echter gratis en biedt veel voordelen. Met een account kan je altijd een aantal hoofdstukken van een Yindo-boek bekijken voor je besluit tot het lenen of kopen van een titel.

Om boeken te lenen of te kopen kun je Yindo-leestegoed aanschaffen. Hoe hoger het leestegoed, des te meer korting je krijgt. Bij aanmelding voor een Yindo-account krijg je automatisch €5 leestegoed cadeau.

Maar Yindo heeft ook diverse abonnementen waarmee maandelijks boeken van verschillende uitgevers kunnen worden geleend. Het introductieabonnement van €14,95 geeft gebruikers drie maanden lang toegang tot vijf boeken per maand. Wie in een maand meer wil lezen, kan toegang tot een titel ook 'los' aanschaffen. Je kunt de geleende boeken bovendien verlengen of kopen.

De consument kan óf permanente online toegang kopen óf via de site een fysiek exemplaar kopen. Sommige boektitels die zijn uitverkocht kun je als gedrukt exemplaar aanschaffen via de printing-on-demand-service.

Lezen

De e-lezer bevat basisfuncties als: verder bladeren, bladwijzers bewaren en notities toevoegen, in- en uitzoomen en printen. Je bladert door het boek met de knoppen van de e-lezer of gebruik de toetsen PageUp en PageDown. Het systeem bewaart gemaakte bladwijzers en aantekeningen, en onthoudt van elk gelezen boek waar je bent gebleven. 

Om te voorkomen dat Yindo-boeken illegaal worden verspreid is het niet mogelijk tekst te kopiëren. Het is jammer dat we hierdoor ook geen tekst kunnen markeren en dit kunnen bewaren. Verder valt op dat de mogelijkheden van pdf niet optimaal worden benut: zoals het gebruik van interactieve links uit een index naar specifieke hoofdstukken, of het gebruik van rich media.

Er is een Windows 8-app voor tablets beschikbaar en in de loop van 2013 zal ook een applicatie voor iOS worden uitgebracht. De huidige webapplicatie werkt echter ook prima op een tablet. Wanneer je vanaf een tablet naar www.yindo.nl surft, biedt het systeem automatisch de meest geschikte versie van het platform aan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Sociale netwerken

Tags: yindo