}
abonneren

Y-cam Bullet HD 1080

Wie graag overal ter wereld alles in de gaten wil houden rondom het huis of bedrijf, zal snel terechtkomen bij een ip-camera. Wil je dit graag in full-hd, dan ben je doorgaans veel geld kwijt. Maar niet bij Y-cam!
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • stevig gemaakt
  • geschikt voor buiten
  • uitgebreide instelmogelijkheden
  • Minpunten
  • installatie met kabel
  • richten is beperkt

Y-cam heeft een breed assortiment ip-camera’s. Er zijn modellen voor zowel binnen als buiten en dan is er nog variatie in power-over-ethernet (PoE), wifi, met en zonder sd-kaartslot, en al dan niet (full-) hd. Genoeg keuze dus.
De nieuwste telg is de Bullet HD 1080. De naam zegt het al: het is een buitencamera met full-hd-resolutie. De Bullet is er al langer, maar de 1080 voegt daar een hogere resolutie aan toe: 1920x1080 pixels. Dat zorgt voor een uitermate scherp plaatje, hebben we gemerkt.
Simpele installatie
De installatie van de stevig gebouwde Bullet HD 1080 is zeker niet moeilijk. Y-cam levert een voet mee die op de muur te schroeven is. Het richten van de camera vinden we wel wat lastig, want heel veel bewegingsvrijheid is er niet bij de meegeleverde voet. Dat had wat beter gekund. Ook jammer is dat een installatie via utp noodzakelijk is. Je moet dus eerst de camera met een kabel aan de router koppelen. Vervolgens start je een setup, waarna je inlogt op de camera en allerhande zaken instelt, bijvoorbeeld het wifi-netwerk waarop je de camera wilt gebruiken.
De camera werkt zowel met een adapter als via een gevoede utp-kabel. Wie dus utp wil gebruiken, kan beter een switch pakken die PoE ondersteunt, want dat scheelt weer een extra adapter. Bij wifi is er geen keuze.
Uitgebreid
De Bullet HD 1080 ondersteunt allerhande handige zaken, zoals dyndns, (poort)configuratie over upnp en beveiligde streams. Ook beeldinstellingen worden ondersteund, waaronder witbalans, shutter speed, brightness, contrast en kleurverzadiging. Diverse streams voor desktop, tablet en mobiel worden los van elkaar verzonden en zijn dus simultaan te gebruiken: erg handig.
De ip-camera heeft een ingebouwd sd-kaartslot. Daarop legt hij desgewenst beelden vast nadat het filmen start op gezette tijden of via de ingebouwde bewegingsdetectie. Voor wie het handig vindt, kan de camera via ftp de beelden naar een server uploaden of ze mailen. Hij kan ook een mail sturen als er beweging gesignaleerd is.
De online interface ziet er verzorgd uit. Y-cam heeft weliswaar niet voor veel eyecandy gezorgd, maar wat we zien, werkt. De preview werkt het beste in Internet Explorer, maar ook Chrome en Firefox kunnen overweg met de live preview van de camera, mits Quicktime geïnstalleerd is.
De camera gebruikt een h.264-codec voor het “inpakken” van het beeldmateriaal. Audio is ons niet helemaal duidelijk: dat kan alleen aan of uit. De beeldcodec is behoorlijk naar je hand te zetten. Voor de drie beschikbare streams is resolutie, framerate, bitrate en codeckwaliteit in te stellen. De volledige stream op 1920x1080 pixels oogt erg goed als we een redelijke kwaliteit kiezen. Op de hoogste kwaliteit en bitrate op 3500 kbit/s is de stream erg netjes.
Voor bedrijven
Y-cam levert een keurige camera af met de Bullet HD 1080. De camera is stevig gebouwd, doet zijn werk uitstekend en is behoorlijk te configureren. Voor de consument is het overkill, maar dat Y-cam bedrijven in het mkb aanspreekt, is wel duidelijk door de toevoeging van PoE en de mogelijkheid beelden te versturen naar servers en e-mail. De prijs van deze complete camera is netjes: ongeveer € 575.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Webcams

Tags: Beveiligingscamera, ycam

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI