Xtorm XB103 Power Bank Wireless review

De Xtorm XB103 Power Bank Wireless 8000 mAh kan mobiele apparaten ook draadloos opladen met behulp van de Qi-technologie. Is dit meer dan een gimmick? Lees het in deze review.

Xtorm XB103 Power Bank Wireless 8000 mAh

Prijs: € 52,-
Website: xtorm.eu
Accu: 8000 mAh Lithium-ion
Input: 5 V / 1 A
Output: 2x 5 V / 2,5 A
Draadloze output: 1 A (Qi Wireless Charging)
Afmetingen: 138 x 78 x 18 mm
Gewicht: 260 gram
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Draagbaar
  • Usb-kabel geïntegreerd
  • Draadloos laden
  • Minpunten
  • Niet pre-charged
  • Laadt niet draadloos wanneer aangesloten op stopcontact
  • Capaciteit beperkt

De Xtorm XB103 Power Bank Wireless 8000 mAh is voorzien van Qi Wireless Charging technologie. Hiermee kunnen smartphones zoals de Apple iPhone 8, 8 Plus en X, LG G6, Samsung Galaxy S8 en vele andere draadloos worden opgeladen. Deze powerbank heeft dezelfde afmetingen als de genoemde smartphones, maar is wel twee à drie keer dikker.

Op de zachte, grijze, kunststof bovenkant is het Qi-logo afgedrukt. Daar leg je je Qi-compatibele smartphone op om hem te laden. Wel moet je eerst de stroomknop aan de zijkant indrukken. Het draadloos laden start helaas niet automatisch, maar werkt voor de rest even goed als bij een draadloos laadstation zonder ingebouwde accu. Draadloos laden gebeurt met een vermogen van 1 A.

De XB103 stopt automatisch met laden als het aangesloten apparaat vol is. Je kunt een apparaat dus niet ‘overladen’. Deze powerbank is ‘airport proof’ en heeft een temperatuursensor die beschermt tegen oververhitting. Xtorm gebruikt naar eigen zeggen overigens ‘de beste batterijcellen’ die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen.

Vermogen

De interne accu heeft een opgegeven vermogen van 8.000 mAh. Uit onze testen blijkt dat het echte vermogen eerder rond de 6.000 mAh schommelt. Een accu-efficiëntie van 67 procent is overigens normaal voor powerbanks: er zijn er weinig die dat overtreffen.

Op de verpakking staat dat je per lading vier keer een smartphone kunt opladen of één keer een tablet, maar dat hangt uiteraard af van het vermogen van de interne accu van die apparaten en van de oplaadwijze. Draadloos laden werkt minder efficiënt dan opladen via een kabeltje. Een oudere Motorola Moto X Force smartphone met lege accu konden we draadloos één keer volledig opladen en dan was de Xtorm-powerbank bijna driekwart leeg.

Deze powerbank heeft twee gewone usb-aansluitingen waarmee je usb-apparatuur kunt opladen. De linkerpoort is de snelste, al wordt dit nergens expliciet aangeduid: er staat gewoon ‘Output1’.

Gebruik je die op zichzelf dan is het laadvermogen 2,5 A. Apparaten die dit ondersteunen worden dan snel geladen. Maar het totale vermogen van deze powerbank is ook 2,5 A: sluit je drie apparaten tegelijk aan dan verdeelt een APM-chip die 2,5 A zo efficiënt mogelijk over alle drie. Het laden gaat dan uiteraard trager.

Xtorm XB103 Power Bank Wireless review

Snel laden en kabels

Volgens de verpakking en de literatuur zou de mini-usb-poort van de powerbank ook snelladen op 2 A ondersteunen. Het opladen van de powerbank met een laptop of computer zou dan vier tot acht uur duren en met een (niet-meegeleverde) usb-adapter in het stopcontact vier tot vijf uur.

Maar op de website staat gewoon dat de input 1 A is. Wij geloven de website, want bij ons duurde het negen tot zestien uur met een trage lader en zeven uur met een lader van 2,5 A om de powerbank zelf volledig op te laden. Vier blauwe leds aan de zijkant tonen overigens het laadniveau van de powerbank zodra je op de stroomknop aan de andere zijkant drukt.

Weggewerkt in de zijkant van de powerbank bevindt zich een afneembare oranje usb-kabel, met aan de ene kant usb-a en andere kant micro-usb. Die gebruik je ofwel om een apparaat met micro-usb-poort te laden, ofwel om de powerbank zelf op te laden. Daarnaast wordt nog een tweede, losse, korte kabel met dezelfde aansluitingen meegeleverd.

Modernere smartphones hebben een usb type-c poort en die kun je met deze kabels niet laden. Dan gebruik je uiteraard de kabel van de smartphone zelf, maar die moet je dan wel los met je meenemen. Of je gebruikt het Qi-pad voor draadloos laden indien de smartphone dit ondersteunt.

Helaas ligt de XB103 niet pre-charged in de winkel, ondanks het feit dat de verpakking dit wel degelijk belooft. Nog een minpunt is dat de powerbank niet draadloos laadt wanneer hij zelf wordt opgeladen: het is dus geen vervanging voor een draadloos laadstation dat je permanent in het stopcontact laat zitten.

Conclusie

De mogelijkheid om Qi-compatibele smartphones draadloos te laden is de aantrekkelijkste eigenschap van de Xtorm XB103 powerbank. Voor de rest is het een gewone, fraai vormgegeven usb-powerbank die niet al te groot en zwaar is, maar ook niet al te sterk.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Smartphones

Tags: powerbank, xtorm