abonneren

Xperia X10 Mini

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Kan deze compacte smartphone het tij keren voor Sony Ericsson?

Fabrikanten brengen de ene na de andere compacte smartphone uit, gericht op consumenten die multimediafunctionaliteit in een betaalbaar jasje zoeken. Zo ook de Xperia X10 Mini Pro, die gelukkig niet teleurstelt. Het kleine apparaatje (90 x 52 x 17 mm) past prettig in uw handpalm, weegt ondanks het volledige qwerty-toetsenbord weinig (120 gram) en ziet er veel stijlvoller uit dan de Sony Ericsson Vivaz Pro.

Het 2,55-inch krasbestendige touchscreen heeft een resolutie van 320 x 240 met helderen kleuren. Enige pixelatie is te zien bij het inzoomen op beelden of tekst, maar dat zien we bij de meeste smartphones. Het scherm reageert razendsnel, waardoor we rap door de menu's vliegen. Onder het touchscreen bevinden zich drie toetsen: menu, home en back. Deze toetsen zijn zeer welkom, al had Sony Ericsson ze best weg mogen laten om het scherm iets groter te maken.

De X10 Mini Pro wordt aangestuurd door een 600 MHz Qualcomm-processor. Deze is niet altijd snel genoeg om applicaties de baas te zijn, wat tot frustratie kan leiden. Gelukkig draait de X10 Mini Pro op Android, waardoor het veel te bieden heeft. Op dit moment gebruikt Sony Ericsson nog Android 1.6, een update naar 2.2 komt op een later tijdstip.

Interface


De interface is behoorlijk indrukwekkend. De ontwikkelaars van Sony Ericsson verdienen een schouderklopje omdat ze de interface zo eenvoudig en intuitief hebben gemaakt. Eén van de beste features is het homescreen. Vier aanpasbare snelkoppelingen in de hoeken van het scherm lanceren razendsnel de bijbehorende applicaties (berichten, muziek, camera en het numerieke toetsenbord). Wat in het midden van het scherm staat, kan aangepast worden. Zo kunnen we er notities vastprikken, de laatste sms/Facebook-berichten vertonen, de tijd weergeven of een Google Search-venster plaatsen. Dit lijken simpele zaken, maar het biedt eenvoudige toegang tot veelgebruikte applicaties.

Sony Ericsson heeft een aantal applicaties voorgeïnstalleerd, zoals Facebook, Twitter, Google Maps, YouTube, Neoreader (een barcodescanner), Roadsync Mail and Calendar, eBay, Wisepilot Navigation, Gmail en Gtalk. Ook zien we Sony Ericsson's eigen PlayNow-dienst terug. Hier downloadt u applicaties, muziek, wallpapers en themes. Uiteraard is ook Google's eigen App Market aanwezig, met toegang tot 80.000 applicaties.

Internet


Hoewel de geringe diagonaal van het scherm anders doet vermoeden, gaat websurfen op de X10 Mini Pro verrassend goed. Wel wordt tekst behoorlijk klein weergegeven en kijkt u vaak tegen een halve pagina aan. Het is mogelijk om te surfen zonder het fysieke toetsenbord, maar dit laatste is wel de beste manier om webadressen in te voeren.

Alle standaardmogelijkheden zijn aanwezig, zoals het bekijken van meerdere pagina's en pinch-to-zoom. Dankzij Wisepilot Navigation (gratis trial) en Google Maps werkt de X10 Mini Pro ook als mini-navigatiesysteem.

Typen op het fysieke toetsenbord is prettig. De letters staan ruim van elkaar af en zijn makkelijk met uw vingers te bereiken. Een tekstberichtje typen gaat dan ook razendsnel. Wie op het scherm wil typen zal gebruik moeten maken van een T9-achtig systeem; we vermoeden dat het virtuele toetsenbord weinig gebruikt zal worden.

Camera


Tegen onze verwachting in voldoet de camera niet aan de kwaliteit die we van Sony Ericsson verwachten. Hoewel het gaat om een 5-megapixel sensor, zijn de foto's wat korrelig en missen we zoomfunctionaliteit. Gelukkig doet Sony Ericsson aan autofocus en geotagging en wordt er een uitstekende fotoviewer meegeleverd. Video-opname vindt plaats in standard definition. Jammer, we zien liever hd-kwaliteit, maar we snappen dat Sony Ericsson consessies heeft moeten doen.

De accuduur van de X10 Mini Pro is indrukwekkend. Bij gemiddeld gebruik hoeven we de smartphone slechts eens in de twee dagen aan de lader te hangen. Pas wanneer we Google Maps continue gebruiken tijdens een autorit, halen we de volle dag niet. Sony Ericsson zelf claimt een spraakduur van vier uur en 360 uur standby.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • intuitieve interface
  • prettig touchscreen
  • veel applicaties aanwezig
  • goede accuduur
  • goed qwerty-toetsenbord
  • verouderde Android
  • klein scherm
  • trage processor
De X10 Mini Pro is één van de beste smartphones van Sony Ericsson en verslaat de Vivaz Pro op vrijwel elk punt. Dat is goed nieuws voor de fabrikant, die zijn marktpositie uit alle macht probeert te verstevigen. Het kleine formaat van deze smartphone zorgt ervoor dat er goed nagedacht is over de interface en functionaliteit. Wat ons betreft is dit een zeer geslaagd tekst/multimedia-apparaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: