abonneren

XBMC 10

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Een nieuw jaar, een nieuwe versie van XBMC. De update naar versie 10 staat voor een waslijst aan verbeteringen. De belangrijkste: het vervangen van de verwarrende pluginstructuur door een strak georganiseerd add-onsysteem.

Wie een hometheater-pc bouwt en op zoek is naar het beste softwarepakket, kan eigenlijk niet om XBMC heen. Het mediapakket werd ooit ontworpen voor de Xbox, maar is inmiddels beschikbaar voor Windows, OS X, Linux en zelfs Android, de iPhone, iPad en Apple TV. In deze review gaan we in op de XBMC Live-versie (een bootable Linux-cd), maar de verschillen met XBMC voor andere besturingssystemen zijn minimaal.

Wie XBMC nog niet kent: dit mediapakket is toegespitst op het beheren en weergeven van video, muziek en fotomateriaal. De interface zit logisch in elkaar en XBMC zit boordevol functionaliteit. Door zijn opensourcekarakter worden bugs snel verholpen en zijn er honderden addons te downloaden. Het grootste verschil tussen XBMC en concurrenten als Windows Media Center en MediaPortal is dat er geen ondersteuning is ingebouwd voor tv-tuners. Hoewel dit met uitbreidingen wel toe te voegen is, raden we XBMC voor het bekijken van live tv af.

In het afspelen van audio- en videomateriaal is XBMC een ongeslagen kampioen. Het mediapakket maakt gebruik van de (Linux-gebaseerde) mplayer, die in combinatie met de meegeleverde codecs vrijwel elk mediabestand probleemloos afspeelt. Denk hierbij niet alleen aan ogg, flac, asf en mkv, maar ook aan obscure en verouderde codecs (zoals de originele DivX 3.11). XBMC maakt inmiddels op alle platformen gebruik van hardware-decoding, als hiervoor de juiste hardware aanwezig is. Dit maakt het in ons geval mogelijk om 1080p mkv-materiaal inclusief ondertiteling vloeiend weer te geven op een Intel Atom-moederbordje met nVidia Ion-chipset.

Het gaat te ver om de mogelijkheden van XBMC hier in detail te beschrijven, maar op xbmc.org vind je een duidelijke opsomming van de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van dit pakket. Sinds XBMC 9.04 blijkt er behoorlijk veel verbeterd te zijn. Allereerst is het vreselijk ondoorzichtige systeem van plugins, extensions en programs overboord gegooid. In plaats daarvan werkt XBMC 10.0 met overzichtelijke addons, die zijn ingedeeld in nette repositories. De addons werken zichzelf voortaan ook automatisch bij als er updates zijn. Ook de interface is achter de schermen compleet omgegooid. Het nieuwe framework is veel flexibeler, waardoor het makkelijker wordt nieuwe thema's te ontwikkelen. De interface ondersteunt nu ook touchscreens.

Wie een bluraydrive heeft, kan deze nu gebruiken om blurayfilms af te spelen in XBMC. Dit werkt overigens alleen met onbeschermde films, omdat het nog niet mogelijk is op legale wijze de versleuteling te omzeilen. De ondersteuning van ondertiteling (Subtitles-addon) en songteksten (Lyrics-addon) is veel beter uitgewerkt dan in XBMC 9.04, zodat het opzoeken van een songtekst of ondertiteling een fluitje van een cent is. Bij dat laatste toont XBMC zonder meer zijn meerwaarde boven 'normale' media-adapters.

In de praktijk is XBMC 10.0 nog steeds even snel en prettig als zijn voorganger. Door lange lijsten bestanden navigeren gaat vliegensvlug, een verademing in vergelijking met media-adapters met een Sigma-chip. Het benaderen van bestanden via het netwerk (Samba) of dlna is een fluitje van een cent, waarbij XBMC eventueel netjes de logingegevens onthoudt. Spoelen door videobestanden gaat vliegensvlug. Loopt het geluid of de ondertiteling niet gelijk met het beeld? Dan pas je dit in een handomdraai vanuit de interface aan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prettige interface
  • hardwarematige decoding
  • draait enorm stabiel
  • veel addons beschikbaar
  • geen support voor tv-tuners
Wie serieus van plan is een hometheater-pc in zijn woonkamer neer te zetten en niet zwaar tilt aan het gebrek aan tv-tunerfunctionaliteit, kan eigenlijk niet om XBMC heen. In vergelijking met MediaPortal scoort XBMC punten met zijn rotsvaste stabiliteit en ten opzichte van Windows Media Center is de formaatondersteuning en instelbaarheid oneindig beter.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie