abonneren

XBMC

Xbox-bezitters kennen ongetwijfeld XBMC, oftewel het Xbox Media Center, dat van de Xbox een van de meest krachtige media center-apparaten op de markt maakt. Maar XBMC duikt inmiddels overal op: in Linux, in OS X, en... in Windows!

Hoewel de originele Xbox inmiddels bejaard is, is de ontwikkeling van XBMC nog immer in volle gang. Wekelijks verschijnt er wel een nieuwe build met bugfixes en nieuwe features. XBMC kan gebruikt worden om foto-, audio- en videobestanden af te spelen van de ingebouwde Xbox-schijf of via het netwerk. Maar daar houdt het niet op: het streamen van Shoutcast en Last.FM, het bekijken van Apple Trailers, het opzoeken van filmgegevens op imdb -- er is maar weinig waar XBMC zijn hand niet voor omdraait. XBMC op de Xbox heeft echter één groot nadeel: de hardware (een 700 MHz Pentium III) is niet krachtig genoeg om high definition videobestanden weer te geven.

Voor wie om deze reden op zoek is naar een vervanging voor de Xbox en in apparaten als de Popcorn Hour, Conceptronic CFULLHDMA of zelfs Windows Media Center niet kan vinden wat hij zoekt, is er nu eindelijk verlossing. Team XBMC heeft de applicatie namelijk zo aangepast dat de code makkelijk te compileren is voor andere platformen en inmiddels is er dus een XBMC voor Linux, voor OS X en voor Windows. Wij voelen de Windows-versie (build 8356) aan de tand.

Het installeren van de applicatie onder XP of Vista is een fluitje van een cent, waarna gekozen kan worden tussen een windowed of fullscreen modus. Het startscherm ziet er bekend uit en alle elementen uit de Xbox-versie zijn aanwezig. In dit startscherm kan gekozen worden voor video, audio, foto's, programma's, de weersverwachting (die op de lokale plaats in te stellen is) en bepaalde Python-scripts. Het toevoegen van mappen met bestanden wordt makkelijk gemaakt via de 'add source'-knop en het is geen enkel probleem om naast lokale mappen ook netwerkshares te selecteren.

Video- en audiobestanden worden normaliter getoond in een normale mapstructuur, waarbij wel gebruik gemaakt kan worden van thumbnails voor mappen en bestanden. Het is ook mogelijk alle bestanden op te nemen in een database: voor muziek lijkt deze database op twee druppels water op de iTunes-structuur, voor films en tv-series wordt gebruik gemaakt van informatie van imdb en aanverwante databases. Voor home theater-fanaten een onmisbare mogelijkheid en de integratie met deze databases werkt als een zonnetje. Mocht XBMC toch voor een foute koppeling tussen filmbestand en informatie kiezen, dan is dit in een handomdraai aan te passen.

Het afspelen van bestanden gaat dankzij het gebruik van de mplayer-libraries behoorlijk goed. Op een Athlon X2 4200+ met AMD 780G-chipset spelen we zonder problemen onze 1080p-mkv-bestanden af, inclusief ondertiteling. Ook exotischere formaten, zoals Apple's QuickTime en het ogg-audioformaat, worden van huis uit ondersteund. XBMC speelt zelfs na een handmatige aanpassing in de configuratiebestanden dvd's af, maar voor dvd's met encryptie werkt dit pas nadat we Slysoft's AnyDVD installeren. Het systeem is goed te bedienen met het toetsenbord en de muis. Wie een infraroodafstandsbediening heeft voor zijn pc kan deze naar eigen wens instellen en aanpassen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Enorm scala aan mogelijkheden en instellingen
  • Geeft zo'n beetje alle foto-, audio- en videobestanden weer
  • Werkt met zowel mapstructuur als bibliotheek
  • Gratis
  • Nog lang niet in stabiele final-fase
  • Ondersteunt geen tv-tuner
XBMC is onder Windows nog lang niet aan een final-versie toe, daarvoor zijn er nog teveel bugs en haperingen (we moeten ons testsysteem eens in de paar dagen herstarten omdat videobestanden beginnen te haperen) maar wie niet bang is om een beetje te experimenteren en in de enorm uitgebreide mogelijkheden te duiken, kan met XBMC een media center-systeem samenstellen dat aan alle wensen voldoet. Nou ja, bijna alle: het gebruik van een tv-tuner wordt niet ondersteund en het is nog niet mogelijk Windows-programma's te starten vanuit XBMC. Voor dit soort zaken moet u nog bij Windows Media Center zijn, maar wie vooral uitgebreide controle over (het afspelen van) zijn mediabibliotheek wil kan niet om XBMC heen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie