abonneren

Workstation 6.5

VMware is al jaren het populairste virtualisatiepakket voor de desktop. Alhoewel VMWare zich voornamelijk richt op de zakelijke markt zijn er ook oplossingen voor particulier gebruik, zoals VMWare Workstation 6.5.

Het product is prijzig: u betaalt per licentie 189 dollar. VMWare ondersteunt een breed scala aan besturingssystemen, zoals Windows, Linux, Solaris x86, Netware en FreeBSD. Bovendien is er ondersteuning voor zowel 32-bit als 64-bit host- én guestbesturingssystemen. De software is alleen in het Engels te downloaden.

De installatieprocedure is redelijk eenvoudig maar neemt wel de nodige tijd in beslag. Na de installatie zijn er wizards om het virtuele systeem te configureren. De wizard regelt de geheugenallocatie, schijfruimte en de locatie waar de VM-bestanden opgeslagen moeten worden. Tijdens de installatie kunt u al opgeven waar het installatiemedium zich bevindt, zodat bij de eerste keer starten meteen vanaf de installatie-cd wordt opgestart. Ook valt op dat Windows 98 veel sneller installeert op VMWare Workstation dan op concurrent Microsoft Virtual PC 2007. Alle drivers van de additions werken correct, behalve van onze geluidskaart. Deze moeten we dus alsnog zelf installeren. Met wat Google-werk is deze slordigheid van VMWare redelijk makkelijk opgelost.

Een andere leuke functie van het pakket is het gebruik van zogenaamde 'snapshots'. Hiermee maakt u op een bepaald moment in de tijd een backup van het complete besturingssysteem, inclusief configuratie en geïnstalleerde applicaties. Via een overzichtelijk schema kan er een snapshot worden gekozen om terug te zetten, waardoor uw virtuele machine binnen een mum van tijd weer terug is in zijn vorige status.

Nieuw in versie 6.5 is ook de ondersteuning voor zogenaamde 'Seamless' Windows onder de naam Unity. Dit is een handige optie waarmee u uw favoriete applicaties van het guestsysteem zó kunt draaien waardoor het lijkt alsof deze zich op uw eigen hostsysteem bevinden. Het VMWare Workstation scherm wordt geminimaliseerd en u ziet de applicatie in een normaal Windows-venster. Een ideale optie, maar Unity wordt helaas alleen ondersteund met Windows 2000 of later. Onze oude typecursus draait overigens prima onder VMware.

VMware 6.5 biedt veel functionaliteit en biedt u alle vrijheid als het gaat om de keuze van het besturingssysteem en het maken van backups. De enige minpuntjes zijn de kosten voor de licentie, de niet herkende Soundblaster-kaart en het feit dat uw videokaart niet rechtstreeks kan worden aangestuurd. Voor games is het VMware-pakket dus niet geschikt. Dat VMWare 6.5 zo populair is onder thuisgebruikers is wat ons betreft terecht: u krijgt veel waar voor uw geld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • brede ondersteuning voor besturingssystemen
  • goede backupmogelijkheden
  • soepel draaiend guest-os
  • prijs
  • niet alle hardware wordt meteen ondersteund
VMWare spant de kroon als het om functionaliteit en gebruiksgemak gaat. Dit pakket krijgt dan ook het PCM Keuze Beste Product-label.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie