abonneren

Review: Nokia Lumia 1320

Met de Lumia 1320 probeert Nokia een voet tussen de deur te krijgen in de phablet-markt, het grijze gebied tussen de smartphone en de tablet in. En dat lukt ze nog best aardig ook.

De 1320 is de nieuwste phablet in de Lumia-serie, de smartphone-lijn van het Finse bedrijf dat zich volledig inzet op het mobiele besturingssysteem Windows Phone. Phablets zijn eigenlijk rare apparaten: eigenlijk te groot om als telefoon veel mee te bellen, maar te klein om als volwaardige tablet te gebruiken. Eigenlijk is er maar een kleine groep mensen die een phablet écht prefereert boven een smartphone, maar juist voor hen is de Lumia 1320 een goed apparaat.

Het formaat van de Nokia 1320 is 6 inch en daarmee een stuk groter dan bijvoorbeeld de Galaxy Note. Dat voelt vooral raar als je ermee probeert te bellen, en ondanks dat veel doorsnee smartphonegebruikers dat ironisch genoeg amper meer doen met hun telefoon, mikt de Lumia zich vooral op de zakelijke markt - waar doorgaans veel meer telefoontjes worden gepleegd dan normaal.

Als je echter aan het krampachtig vastpakken van de telefoon gewend bent, is de Lumia een prima toestel. Het besturingssysteem Windows Phone is qua uiterlijk even wennen na Android en iOS, maar werkt erg goed en snel, en het thuisscherm is makkelijk aan te passen. Met volwaardige Microsoft Office-apps en de steeds groter groeiende Windows App-store heeft de Lumia fijne software.

Maar de grootte van de de phablet is toch wel de beste eigenschap van het apparaat. Zeker voor het lezen van Twitter of het schrijven van een mail is de telefoon ideaal voor onderweg: niet te groot voor je broekzak, maar duidelijk genoeg om zonder pijn aan je ogen te turen naar je scherm.

Tel daar ook nog een goede camera bij op, en een naar smartphonebegrippen niet slechte camera, en je hebt een prima telefoon in handen voor een goede prijs.

Nokia Lumia 1320  Prijs: € 300
   
Schermformaat 6 inch
Beeldresolutie 1280 x 720
Beelverhouding 16:9
Pixeldichtheid 245 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon S4 dualcore 1,7 GHz
Grafische chip PowerVR SGX
Werkgeheugen 1 GB
Interne opslag 8 GB
Camera achter 5 Megapixel
Uitbreidingsslot Micro-SD Max. 64 GB
Wifi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
Telefonie 2G / 3G / 4G
Gewicht 220 gram

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Review, Smartphones

Tags: Lumia, 1320