abonneren

WinZip 14 Pro

WinZip is als compressietool de afgelopen jaren enigszins in de vergetelheid geraakt, maar wordt nog steeds doorontwikkeld. Versie 14 moet gebruikers van gratis alternatieven als 7Zip terugwinnen.

Sinds Windows XP ondersteuning voor het uitpakken van zip-bestanden inbouwde, is de noodzaak om WinZip (of vergelijkbare programma's) te installeren afgenomen. Ook de opkomst van WinRAR en het gratis 7Zip helpt niet echt mee, ook omdat deze vaak betere compressietechnieken leveren. WinZip 14 gooit het daarom over een andere boeg.

In plaats van het promoten van het zip-formaat kiest men voor het benadrukken van de backupfuncties van het programma. Een nieuwe backupeditie (qua prijs tussen Standard en Pro) moet deze mogelijkheden aan de man brengen. Hoewel de backupfunctionaliteit vrij uitgebreid is, blijkt duidelijk dat het niet de kerntaak van WinZip is. Het is geïmplementeerd als optie in de Job-wizard, wat niet echt soepel werkt. Bovendien zijn geen van deze functies echt nieuw.

Wel nieuw is een previewfunctie voor zip-bestanden in Outlook 2007. De grootste troef van WinZip 14 is echter de integratie met Windows 7. Niet alleen maakt het gebruik van jumplists om snelle toegang te bieden tot archieven en taken, maar ook het comprimeren van, naar en in bibliotheken is eenvoudig.

Het is jammer dat ondersteuning voor een nieuw besturingssysteem en uitbreiding van previewfuncties de interessantste vernieuwingen zijn. Het maakt duidelijk dat WinZip niet heel innovatief is. WinZips concurrenten lijden aan het hetzelfde euvel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede Windows 7-support
  • doet ook backup
  • backup niet heel intuïtief
  • geen vernieuwing
Het is na twintig jaar natuurlijk moeilijk om iets echt nieuws toe te voegen, maar de prijsstelling van WinZip is erg hoog voor iets dat geen substantiële verbeteringen aanbiedt.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags:

Laatste reactie