abonneren

WinZIP 10

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Windows XP kan standaard al zip-archieven maken en openen. Toch installeren veel gebruikers nog een extra archiveringprogramma, waarbij de keuze vaak valt op WinZip.

Vanaf versie 10 is WinZip verkrijgbaar in twee uitvoeringen: Standard en Pro. De extra functies in de Pro-versie omvatten de mogelijkheid om taken te automatiseren, cd's en dvd's te branden en bestanden te uploaden via ftp. Net als voorheen kunt u bij WinZip kiezen voor een wizard of de klassieke weergave. Nieuw is de Windows Verkenner-achtige interface in de klassieke weergave, waarmee u ook de hiërarchische structuur van de ingepakte bestanden en mappen in het archief kunt zien. Voorheen zag u alleen een ongestructureerde lijst van bestanden.

Automatisch backuppen

Het automatiseren van taken lijkt ons de nuttigste vernieuwing. Het menu Jobs bevat al een aantal standaardtaken: met een druk op de knop maakt u een backup van mappen als My Documents en My E-mail. Met een wizard maakt u in zes stappen een automatisch jobbestand aan. In de job geeft u aan welke mappen u wilt zippen, waarbij u heel nauwkeurig de gewenste bestanden kunt filteren: bijvoorbeeld alleen de .doc-bestanden uit My Documents.
WinZip kan behalve een volledige backup ook een tijdbesparende incrementele of differentiële backup maken. Vervolgens kiest u de compressiesterkte, beveiliging en bestandsnaam. In de laatste stap vindt u de knop Schedule, waarmee u kunt zorgen dat de zipactie steeds op een vast tijdstip wordt uitgevoerd.

Geen rar!

De Standard-versie van WinZip is geen aanrader: deze ondersteunt minder archiefformaten dan gratis alternatieven als 7-Zip en QuickZip. Als u regelmatig downloadt hebt u bovendien rar-ondersteuning nodig en die biedt WinZip nog steeds niet. Voor zakelijk gebruik en voor mensen die automatische backups willen maken, is de Pro-versie van WinZip wél een goede, maar toch enigszins prijzige oplossing.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Automatische backups (alleen Pro).
  • Verkenner-interface.
  • Geen rar-ondersteuning.
  • Geen Nederlandse versie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie