abonneren

WinRAR 4

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
WinRAR is al jaren de tool bij uitstek om bestanden in te pakken, ondanks gratis concurrentie als 7-Zip.

Het lijkt wel eens of WinRAR sinds de lancering in 1993 stil heeft gestaan. Grafische eye candy zoals we zien bij WinZip ontbreekt. Als we verder kijken dan het uiterlijk, blijkt het een erg krachtig programma te zijn, dat naast rar ook ondersteuning biedt voor onder meer zip, 7z en iso. Daarnaast is het mogelijk om ingepakte bestanden van een wachtwoord en van 128-bits aes-encryptie te voorzien, kan het programma vanaf de opdrachtregel bediend worden en kun je een zelfuitpakkend archief aanmaken. Bovendien maakt WinRAR goed gebruik van multicoreprocessoren, ook niet geheel onbelangrijk anno 2011.

De wijzigingen in versie 4 zitten vooral onder de motorkap, met als belangrijkste dat het uitpakken van rar-bestanden aanzienlijk sneller is geworden. Rarlab, de ontwikkelaar van WinRAR, meldt dat in sommige gevallen een snelheidswinst van tot wel dertig procent kan worden behaald. De snelheidswinst verschilt echter per bestandstype. Wij merken inderdaad een behoorlijke versnelling ten opzichte van de laatste versie: bij het uitpakken van filmbestanden schaaft WinRAR 4 twintig procent van de benodigde tijd af.

Andere wijzigingen vinden we in het repareren van archieven, waar ook prestatieverbeteringen in zitten, integratie met de Windows 7-taakbalk, UDF 2.50-ondersteuning waarmee de meeste bluray-iso's uitgepakt kunnen worden en het stoppen van de ondersteuning voor Windows ME en ouder.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prestatieverbeteringen
  • veel mogelijkheden
  • interface kan een update gebruiken
  • niet heel gebruiksvriendelijk
Al met al is WinRAR 4 alleen maar beter geworden met deze uitgave. De prestatieverbeteringen zijn welkom, maar aan de interface had Rarlab nog wel het een en ander mogen veranderen, want die Windows 98-achtige pictogrammen kunnen echt niet meer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord