abonneren

WinOptimizer 9

Een pc wordt door de jaren geen steeds trager, omdat hij gaandeweg vol komt te zitten met allerlei onzinprogramma's en -bestanden. Met opschoonsoftware kan je je computer een goede poetsbeurt geven. Welk programma werkt het best?

WinOptimizer 9 is gemaakt door het Duitse Ashampoo en kan alleen tegen betaling worden aangeschaft. Het programma is relatief uitgebreid: het kan niet alleen je registry opschonen en tijdelijke internetbestanden verwijderen, er zijn bijvoorbeeld ook opties om je harde schijf te defragmenteren of om schoonmaaktaken automatisch op gezette tijden te laten uitvoeren. Het programma bevat mogelijkheden om de kwaliteit van de harde schijf in de gaten te houden op basis van ‘Smart’-monitoring. Bovendien zijn er beveiligingsopties. Zo kan je bestanden vergrendelen met een wachtwoord en is het mogelijk popupschermen te maken waarmee je gebruikers kunt attenderen op veiligheidsregels. Voor bedrijven kan dat handig zijn. Op zichzelf is het erg mooi dat dat allemaal kan, maar het maakt wel dat je niet helemaal precies meer weet waarvoor je WinOptimizer precies moet gebruiken.

Omdat het programma zo veelzijdig is, is het wat minder overzichtelijk. Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk waar je bepaalde opties kunt vinden. Wel zijn de meeste bewerkingen vrij makkelijk uit te voeren. Zo kan je bijvoorbeeld met een muisklik een quickscan doen, waarmee je bestanden kunt schonen. Bovendien hebben veel functies een beschrijving waarbij precies uitgelegd staat wat er gebeurt. Hang met je muis boven een bepaalde optie en je ziet een korte beschrijving van de taak.

Een bijzondere toevoeging is het waarderingssysteem van het programma. Vaak heb je op je computer allerlei programma's draaien die in feite niets toevoegen. Binnen WinOptimizer kan je onder de optie Service Manager programma's waarderen met sterren. Die waardering wordt doorgegeven aan Ashampoo en vervolgens teruggekoppeld binnen de programma's. Zodoende kan je precies zien hoe anderen bepaalde programma's waarderen. Een serieus minpunt aan Winoptomizer is de reclame die het programma binnenhaalt, wanneer je de trial-versie gebruikt. Wanneer je een snelkoppeling installeert op je bureaublad, wordt er automatisch eentje naast gezet ten behoeve van een webwinkel. Bovendien krijg je reclame-popups zodra je het programma opstart.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: winoptimizer