abonneren

WinOptimizer 7

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Je kent het wel: je Windows-installatie wordt op den duur trager. Om de troep op te ruimen kun je software aanschaffen, maar haalt dat wel iets uit? We testen negen schoonmaaktools, met vandaag: Ashampoo WinOptimizer 7.

WinOptimizer 7 pakt functies van allerlei tweaktools samen en kan naar eigen zeggen in één keer je systeem optimaliseren. De automatische optimalisering verwijdert overbodige services, past enkele systeeminstellingen aan en verwijdert overbodige bestanden en registersleutels. Daarnaast kun je zelf ook nog flink wat wizards uitvoeren. Je kunt (nogmaals) op zoek naar registersleutels, maar het programma bevat ook geavanceerdere tools als een internet tuner, die mtu- en ttl-instellingen automatisch aan kan passen. Het zoeken naar onnodige registersleutels levert ondanks de eerder uitgevoerde eenkliksoplossing toch nog resultaten op, waarvan er twee vervolgens niet verwijderd kunnen worden, omdat ze in gebruik zijn – slordig. Services worden in een overzicht weergegeven en per stuk vertelt WinOptimizer je of het een noodzakelijke service is. Zo niet, dan is er de mogelijkheid deze online te waarderen met een sterrenscore, zodat je andere gebruikers kunt inlichten over het nut ervan.

Het programma beschikt over een uitgebreide hulpfunctie die van alle functies ook toelicht wat er precies wordt gedaan, interessant voor de geavanceerde gebruiker. Verder is er een eigen benchmarkoptie en kun je bestanden shredden, encrypten en eventueel terughalen. Opvallend genoeg vertraagt WinOptimizer het systeem in onze benchmark met drie procent, een teleurstellende prestatie. Een mogelijke oorzaak is het uitzetten van bepaalde prefetchfuncties die Windows gebruikt om veelgebruikte programma's alvast in te laden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • opstarttijd gehalveerd
  • veel opties
  • goede helpfunctie
  • (veel) minder prestaties
De indrukwekkende halvering van de opstarttijd en de grote hoeveelheid opties zijn bijzonder handig, maar de systeemvertraging die WinOptimizer veroorzaakt is daarvoor een hoge prijs. Wellicht dat versie 8, die eind maart moet uitkomen, daar verandering in brengt.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags:

Laatste reactie