abonneren

Wildfire

De Wildfire is een uitstekende keuze voor geldbewuste kopers die een Android 2.1-smartphone zoeken.

De Wildfire is een Android-smartphone van HTC, bedoeld voor gebruikers die het geld voor een iPhone of HTC Desire niet hebben of niet willen uitgeven. Met zijn compacte en ronde behuizing van 107 x 60 x 12 mm lijkt hij op een kleine uitvoering van de Desire, en dat is zeker geen belediging.

De Wildfire is met 118 gram een lichtgewicht, maar voelt desondanks solide aan in onze handpalm. Tijdens de eerste opstartronde vraagt de Wildfire ons meteen om netwerk- en wifi-instellingen, synchroniseert het onze sociale netwerken en e-mailccounts en activeert het de locatiedienst van Google. Handig, want zo hoeven we deze stappen achteraf niet individueel te doorlopen.

Het 3,2-inch qvga-touchscreen is van het capacitieve soort en heeft een 240 x 320-resolutie. Dat is bij lange na niet zo scherp als de iPhone 4 (640 x 960) of de Samsung Galaxy S (480 x 800), maar de kleuren van de Wildfire zijn levendig. Het touchscreen reageert vlot en de pinch-to-zoom-mogelijkheid werkt voortreffelijk. Onder het scherm bevinden zich vier aanraakgevoelige knoppen: home, menu, back en search. Een optisch trackpad is aanwezig voor wie het toestel niet via het touchscreen wil bedienen, maar werkt niet altijd even goed.

Eén van de pluspunten van de Wildfire is de combinatie van Android 2.1 met HTC's Sense-gebruikersinterface. Deze maakt het toestel eenvoudig en plezierig in het gebruik. Alle belangrijke applicaties vinden we terug op het homescreen, maar uiteraard kan deze naar wens aangepast worden. Widgets kunnen op het homescreen of aangrenzende schermen geplaatst worden. Geen zin om het toestel helemaal aan te passen? Kies dan voor 'scenes', die de widgets op de schermen automatisch voor u aanpast.

Op de smartphone vinden we een fors aantal applicaties, zoals de FM Radio, Footprints, Friend Stream, Peep en de gebruikelijke Stocks en YouTube. Vooral Friend Stream is handig voor wie zijn sociale netwerken wil bijhouden, omdat het synchroniseert met Facebook, Flickr en Twitter. In de Android App Market staan op dit moment bijna 100.000 applicaties. Dat is nog steeds veel minder dan bij Apple (225.000) het geval is, maar wint het makkelijk van Samsung's Bada-store (150 applicaties).

Een tekstbericht typen op de Wildfire gaat snel en gemakkelijk, dankzij de voorspellende tekstinvoer. Hoewel het scherm er klein uitziet, kunnen we redelijk accuraat typen en zorgt toetsvibratie voor de nodige feedback. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat mensen deze feedback prettig vinden, leidt het ons eerder af.

Websurfen gaat vlot over 3G en wifi. Volgens HTC kan de Wildfire een hspda-verbinding opzetten van 7,2 Mbps. Daarnaast ondersteunt de Wildfire ook gprs, umts en bluetooth 2.1. De webbrowser ondersteunt Flash, zodat vrijwel elke website te bekijken is. Toch duurt het enige tijd voor we een videoclip op YouTube ingeladen hebben en de kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven.

Een andere prettige feature is de 5-megapixel camera met led-flitser. Foto's zijn scherp, zelfs met maximale zoom, en we hebben weinig last van bewegingsonscherpte. De Wildfire kan niet in hd-kwaliteit filmen, maar voor veel smartphonekopers is dit niet erg belangrijk.

We lopen tegen een klein probleem aan bij het invoeren van een micro-sd-kaart. De eerste kaart wil niet uitgelezen worden, een tweede kaartje werkt wel naar behoren. Het micro-sd-slot ondersteunt kaartjes tot 32 GB, de accu moet volgens HTC zo'n 490 minuten (spraak) tot 690 uur (standby) meegaan. De accu wordt opgeladen via micro-usb. Tijdens een langdurig telefoongesprek moeten we de smartphone opladen, waarbij hij onprettig heet wordt tegen ons oor. De korte lengte van de usb-kabel helpt hierbij ook niet mee.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Android 2.1 en HTC Sense
  • prettig touchscreen
  • klein en lichtgewicht
  • goede camerakwaliteit
  • trage processor
  • vervelende haptische feedback
  • geen hd-opname
De HTC Wildfire is een prima allrounder, die vrijwel alles kan wat we van een smartphone verwachten -- minus videobellen. Afgezien van de wat trage processor en de vervelende haptische feedback (die gelukkig uitgeschakeld kan worden) is de Wildfire een solide smartphone. Wie op zoek is naar een budgetversie van de iPhone of HTC Desire zit goed bij de Wildfire.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie