Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

What's Running 2.2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Normaal gesproken draait een geopende toepassing in een venster, of u ziet minstens een pictogram of knop in de taakbalk van Windows. Controleert u echter via het ingebouwde taakbeheer welke software actief is, dan ziet u dat er nog flink wat andere processen actief zijn.
Tools waarmee u dergelijke processen kunt analyseren en beheren zijn zeker nuttig omdat u hiermee uw systeem kunt optimaliseren en zelfs malware kunt vinden. We bespreken What's Running 2.2.

Naast de gewone installatie van What's Running kunt u kiezen voor de Simple Installation. Dat maakt de tool geschikt voor gebruik op een usb-stick – handig als u ook bij vrienden of familie pc-problemen oplost.
De informatie die What's Running geeft, is indrukwekkend. Naast het tabblad Processes krijgt u op andere tabbladen namelijk onder andere nog een overzicht van services, modules, ip-verbindingen, drivers en items die automatisch met Windows opstarten. Klikt u een proces aan, dan krijgt u in het rechtervenster gedetailleerde informatie (in realtime). Ook als u een van de svchost.exe-items aanklikt, weet u meteen welke service(s), modules, etc. hierachter schuilgaan.
Nog meer informatie, inclusief een malware-waarschijnlijkheidsindicatie, krijgt u te zien als u rechtsklikt op een item en 'Get info online' selecteert. In hetzelfde contextmenu vindt u ook een optie om het geselecteerde proces stop te zetten. Een andere handigheid is 'Take snapshot', waarmee u alle gegevens (op de tabbladen) in een bestand vastlegt. U kunt dat bestand vergelijken met een latere snapshot via 'Compare snap with saved snap'.

PluspuntenConclusie
  • ook te installeren op een usb-stick
  • veel (realtime) informatie
Het in Windows ingebouwde Taakbeheer voldoet voor wie snel wil zien welk proces welke en hoeveel systeembronnen gebruikt. Het wordt echter lastiger als u ook wilt weten welke programma's daar precies achter schuilgaan en vooral ook of die programma's wel nodig en betrouwbaar zijn. In dat geval moet u kijken naar een speciale tool. Wie op zoek is naar een goede gratis tool, moet eens kijken naar What’s running. Met deze tool in combinatie met online lijsten of services die malware aanwijzen, komt u een heel eind.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

donderdag 30 november

Laatste reactie