WebSite X5 Evolution 9

Ondanks de vele kant-en-klare platformen zoals WordPress en Joomla, waarmee je heel snel een blog of website op poten zet, bestaan er nog altijd pakketten om websites te bouwen. Dit pakket van Incomedia doet het met wizards. Dat heeft voor- en nadelen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • behoorlijk compleet
  • stapsgewijze aanpak
  • Minpunten
  • geen wysiwyg
  • detailafwerking soms omslachtig

In een ver verleden bouwden we onze eigen websites, eerst met wijlen FrontPage, later met DreamWeaver en Kladblok. Nadien installeerden we systemen als WordPress en Joomla op ons webdomein, omdat zowel de mogelijkheden als het gebruiksgemak onze eigen codekunsten ver overtroffen. Biedt jouw provider slechts eenvoudige webruimte en kun je WordPress of Joomla niet installeren, dan komt WebSite X5 Evolution 9 van pas.

WebSite X5 bestaat in verschillende uitvoeringen, gaande van een beperkte gratis versie tot de door ons geteste Evolution, die € 70 moet kosten. De verschillen zitten vooral in de mogelijkheden die je krijgt tijdens het bouwen van een site. Evolution biedt onder meer 1.500 sjablonen voor je site.

Het programma laat je in vijf grote stappen de vorm en inhoud van je website bepalen. Dat werkt redelijk gebruiksvriendelijk, al mag je niet vergeten bij elke stap de verschillende tabbladen te doorlopen om extra instellingen en mogelijkheden te ontdekken. De verschillende stappen staan aan de zijkant opgenoemd in een menu, zodat je steeds kunt terugkeren naar voorgaande stappen. 

WebSite X5 Evolution 9 biedt voldoende mogelijkheden. Je kunt makkelijk afbeeldingen, tabellen, Flash-inhoud en meer toevoegen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Om te beginnen ogen veel van de beschikbare sjablonen enorm gedateerd. Je kunt wel zelf een sjabloon samenstellen, maar dat beperkt zich dan tot het kiezen van achtergrondafbeeldingen en -kleuren voor de verschillende onderdelen van je site.

Als je inhoud in je pagina zet (tekst, afbeeldingen, tabellen), dan krijg je enkel het pictogram van het onderdeel in kwestie te zien. Om je site te bekijken, moet je de preview openen. Na elke wijziging moet je die opnieuw verversen. Je hebt dus vervelend genoeg geen echte wysiwyg-editor, zodat het aanpassen soms wat omslachtig wordt.

Geschreven door: Frederik Meuris op

Category: Review, Webdevelopment

Tags: websites