abonneren

Web to date 7

Aan de prijs te zien is Web to date een professioneel pakket om websites te bouwen. De interface die ons wordt voorgeschoteld doet echter anders vermoeden.

Het eenvoudigste begin is het opzetten van een website met de projectwizard. Hoewel je een ontwerp kunt kiezen blijkt al snel dat Web to date geen ontwerpprogramma is. Behalve de ontwerpkeuze kun je verder weinig invloed uitoefenen op hoe de site eruit komt te zien. Web to date functioneert als een content managementsysteem (cms), dus design en inhoud zijn strikt gescheiden. Zodra je de website hebt opgezet blijkt dat ook uit de interface. Aan de linkerkant van het scherm heb je een paneel dat de structuur weergeeft. Iedere site is ingedeeld in een boomstructuur waar je zelf categorieën en pagina’s aan toe kunt voegen. Ook linken naar externe pagina's is mogelijk.

Het structuurpaneel kan ook functioneren als zoekscherm dat de hele site doorzoekt op sleutelwoorden. Als je alle teksten hebt ingevuld en afbeeldingen hebt toegevoegd, kun je de site 'compileren' (html aanmaken) en uploaden naar een server naar keuze.

Dat de hele interface zich richt op structuur en inhoud, is nog niet eens een probleem: dat is waar een cms voor is. Qua gebruiksgemak is Web to date echter al lang voorbij gestreefd door online cms'en. De doelgroep voor Web to date, voornamelijk de kleinzakelijke gebruiker, kan beter kiezen voor een (hosted) site. Voor niet al te veel geld heb je dan een gestroomlijnde, moderne interface met frisse designs. Web to date wordt geleverd met een aantal aardige templates, maar ook die zijn niet zo wereldschokkend mooi dat je er ca. € 180 voor wil neerleggen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • snel en gemakkelijk op te zetten
  • archaïsche interface
  • minder flexibel dan andere diensten
Web to date is als cms niet slecht, maar de prijs is aan de hoge kant, zeker vergeleken met online diensten. Het gemak weegt ook niet op tegen de verouderde interface of het gestructureerde werkproces.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Webdevelopment

Tags: Cms

Nieuws headlines

Laatste reactie