abonneren

Web Stream Recorder 2012

Terwijl de muziek- en filmindustrie experimenteren met streaming films en muziek, ontwikkelt zich een levendige markt voor het opnemen van diezelfde streams. Web Stream Recorder (WSR) belooft een eenvoudige tool te zijn om streams op te nemen uit allerlei bronnen.
Score
80
  • Pluspunten
  • automatische opnamemodus
  • ondersteuning voor bijna alle streams
  • Minpunten
  • interface wel erg kaal

None

Vooral de automatische opnamemodus is handig. WSR is wat aan de simpele kant, maar de brede ondersteuning voor videosites is een groot pluspunt.

De interface is simpel. In het grote, lege venster voeg je een stream toe door op de plusknop te klikken. Daar plak je de url van de videostream in, en WSR doet de rest. De url kan van een echte stream zijn (als je de directe video-url hebt), maar ook van een webpagina met een stream erop. Het adres van een YouTube-pagina werkt dus ook, evenals Uitzending Gemist, maar ook willekeurige pagina’s met een Flash- of Windows Media-videospeler. Bovendien kan WSR zelf detecteren of je een video kijkt: in deze modus wordt automatisch gestart met opnemen zodra je in je browser een videostream bekijkt.

Ook kun je taken inplannen. Er is wel een verschil in opnametechniek: vanaf een site als YouTube downloadt WSR het hele videobestand, maar bij Uitzending Gemist wordt alleen opgenomen wat er daadwerkelijk gestreamd wordt. Een uitzending van 30 minuten duurt dus ook 30 minuten om op te nemen. In dat geval moet je hopen dat WSR in de tussentijd niet stopt met opnemen: een mogelijkheid om opname te hervatten, is er namelijk niet.

WSR slaat video’s op in het bestandsformaat en de resolutie waarin ze gestreamd worden. Voor Flash levert dat dus flv-bestanden op, terwijl Windows Media-streams als asf bewaard worden. Het is dus soms even zoeken naar de bijbehorende afspeelsoftware. Gelukkig kun je een gratis pakket als Handbrake gebruiken om de video’s bijvoorbeeld voor gebruik op een smartphone of tablet te converteren.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Video

Tags: web stream recorder

Laatste reactie