abonneren

WAP 5000

Met een streaming audio receiver met bluetooth afstandsbediening, waar u maar wilt genieten van uw digitale muziekverzameling of internetradio.

None

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Met de Teac Audio Streamer WAP-5000 speelt u muziek van netwerkbronnen of internet radio af via hi-fi installatie of een actieve speakerset. Sluit het kastje, dat uiterlijk een sterke overeenkomst heeft met een wireless accesspoint, aan op het bedrade ethernet of verbindt het via WIFI met het wireless netwerk. Verbindt de gewenste audio aansluitingen met de geluidsinstallatie en het genieten kan beginnen. Wel eerst even de afstandsbediening opladen.
Het installeren en configureren van het draadloze netwerk inclusief beveiliging met WAP gaat heel gemakkelijk. Binnen een paar minuten hebben we het apparaat aan de gang en dat is lang niet altijd het geval bij dit soort mediaspelers.

Server software

Sterker nog op de pc met de muziekverzameling hoeven we de meegeleverde mediaserversoftware niet eens te installeren. De WAP-5000 is upnp en dlna compatibel waardoor hij standaard door Windows wordt herkend en dankzij de serverfunctionaliteit van Windows media player 11 is onze muziekbibliotheek direct beschikbaar. Een keer de toegang bevestigen en klaar. Ook de mediaplayer playlist wordt door het apparaat herkent en kan zo worden gebruikt.
De draadloze netwerkverbinding werkt prima en de geluidskwaliteit van de afgespeelde muziek is uitstekend.

Bluetooth afstandsbediening

De charme van de Teac WAP-5000 zit in de draadloze afstandsbediening. Dit elegante kastje is voorzien van een oplaadbare lithiumaccu en kan met de netvoeding direct of met het bijbehorende dockje eenvoudig worden opgeladen.
De afstandsbediening communiceert met de receiver via een draadloze bluetooth verbinding. Dit heeft als voordeel dat het bereik heel groot is en de afstandsbediening niet op de ontvanger gericht hoeft te worden. Ook vanuit een ander kamer kan de receiver worden bediend.

Komen we ook gelijk bij het belangrijkste nadeel van de door Teac gebruikte implementatie. Om de accu te sparen verbreekt de afstandsbediening na een halve minuut de verbinding en zet zichzelf in een slaapstand. Voor je nu een nieuwe bedieningshandeling kunt doen, moet de bluetooth verbinding weer hersteld worden en daarvoor moet twee maal op een toets gedrukt worden waarna het opnieuw leggen van de verbinding bijna een halve minuut duurt. Deze “domme” eigenschap doet een groot deel van het bedieningsgemak van de afstandsbediening teniet en is in onze ogen een grote misser.
[i](Volgens een reactie van Teac is er nieuwe firmware uitgebracht die een groot deel van dit bezwaar zou oplossen)[/i]

Kleurendisplay

Dankzij het kleurendisplay, een beperkt aantal overzichtelijke bedieningsknoppen, een simpele menustructuur en context gevoelige menukeuzes is de bediening met de afstandsbediening behoorlijk gebruiksvriendelijk. Het is heel eenvoudig bladeren door de muziekbibliotheek. Zelfs afbeeldingen van cd-hoesjes en mp3-tag-informatie wordt getoond. Jammer is wel dat de resolutie van het 2 inch schermpje nog wat te wensen overlaat.

Internetradio

Voor het beluisteren van Internetradio wordt standaard gebruik gemaakt van een internetradioserver van Vtuner. Dit vereist in het begin heel veel bladeren door de honderden beschikbare radiostations totdat de gewenste favorieten zijn verzameld.
Jammer is dat deze service een 60 dagen proefperiode kent, waarna 29$ moet worden betaald. Een alternatief is zelf url’s in te voeren via de tunerdefinities van de Mediaplayer en een usb-stick.

Usb-stick

De aansluiting voor een usb-stick is overigens ook handig voor het afspelen van muziek die op de geheugenstick is geplaatst. De receiver indexeert na het insteken de muziek en ook hier zijn playlists al dan niet in combinatie met shuffleplay te gebruiken. Jammer is dat de compatibiliteit zich beperkt tot drm-vrije muziekbestanden in mp2, wma en wav formaat, dus i-tunes liefhebbers moeten hun heil elders zoeken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede geluidskwaliteit
  • Digitaal en analoog uit
  • Bluetooth afstandsbediening
  • Traag herverbinden afstandsbediening
  • Lage resolutie display
  • Geen video
Handig en goed werkend apparaat met een uitstekende geluidskwaliteit. De bediening met de afstandsbediening mist het raffinement dat je voor de toch wel forse prijs zou verwachten. Zeker gezien het ontbreken van het streamen van foto en video is de wap-5000 te duur voor de beperkte mogelijkheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Media-adapters

Tags: