Sony Ericsson heeft zijn smartphone geoptimaliseerd voor berichtjes en multimedia. Althans, in theorie...

Sony Ericsson heeft zijn Vivaz naar een Pro-model omgetoverd. Dat wil zeggen: deze smartphone is uitgerust met een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Volgens Sony Ericsson is de Vivaz Pro voornamelijk ontworpen voor messaging en entertainment, maar of we het daar mee eens zijn is een tweede.

Compact is de Vivaz Pro in ieder geval wel (109 x 52 x 15 mm, 117 gram). Het toestel ziet er gelikt uit. Totdat we het toetsenbord uitschuiven; dan lijkt de Vivaz Pro op een smartphone van tien jaar geleden. Ai. Het 3,2-inch 16:9 aanraakgevoelige scherm kan 360 x 640 pixels weergeven, maar laat steken vallen op helderheid en voelt aan als een scherm van een paar generaties terug. Wie het scherm licht aanraakt zal het idee krijgen dat het sowieso geen touchscreen is; we moeten flink vegen en drukken om respons te krijgen uit het toestel. De meegeleverde stylus is dus een must, tenzij u graag een paar keer dezelfde beweging herhaalt om één handeling uit te voeren. Onder het scherm zitten drie toetsen (call, end, menu). Ze zijn dun, maar makkelijk in te drukken en gelukkig wél responsief.

Sony Ericsson houdt bij de Vivaz-lijn krampachtig vast aan Symbian S60. De Vivaz Pro is het schoolvoorbeeld van waarom Nokia het platform dumpt in high-end toestellen, in ruil voor MeeGo: Symbian kan bij lange na niet opboksen tegen de ervaring die Android en iOS4 bieden. Het homescreen is doods, op een carousel van vier applicaties aan de bovenzijde na. Toch is dit scherm beter dan het hoofdmenu, die uit een oersaaie lijst van eenvoudige applicaties bestaat.

Sony Ericsson heeft snelkoppelingen naar de gebruikelijke sociale netwerksites, zoals Facebook en Twitter. Deze laatste is zelfs standaard aanwezig in de carousel op het homescreen. Google Maps en Wisepilot zijn ook geïnstalleerd, dus u kunt met de Vivaz Pro navigeren. RoadSync laat u met Exchange synchroniseren en QuickOffice biedt toegang tot documenten. Sony Ericsson's eigen PlayNow-dienst ontbreekt niet. Hier downloadt u applicaties, muziek, wallpapers en themes.

De Vivaz Pro herbergt een 720 MHz-processor. Deze is niet langzaam, al treedt hier en daar de nodige vertraging op. Een groter probleem is dat de Vivaz Pro maar 75 MB aan interne opslag toegewezen krijgt. Gelukkig levert Sony Ericsson standaard een 8GB sd-kaartje mee.

Het gemis aan een automatische spellingscorrectie is verbazingwekkend; een smsje typen voelt bijna prehistorisch aan. Sony Ericsson denkt blijkbaar dat een qwerty-toetsenbord voldoende is om tekstfreaks tegemoet te komen, maar heeft verder niet omgekeken naar de implementatie ervan. De licht opstaande letters maken een irritant klikgeluid wanneer we ze indrukken. Sterker nog, we krijgen het gevoel dat we op bubbeltjesplastic aan het typen zijn. Het toetsenbord is niet prettig uitgelijnd, waardoor we onze duimen flink moeten strekken om bij de toetsen in het midden te komen. Ook hebben we vaak de verkeerde letter te pakken.

Er is een mogelijkheid het qwerty-toetsenbord te negeren en te typen op het aanraakgevoelige scherm, maar dit is een nog slechter idee. Er zijn een aantal verschillende toetsenbordlayouts aanwezig, maar geen enkele is echt bruikbaar -- met dank aan de slechte gevoeligheid van het touchscreen. Alleen met het virtuele numerieke toetsenbord valt te leven, dankzij de grote toetsen.

De spraakkwaliteit van de Vivaz Pro is prima. Sony Ericsson levert hier zelfs betere resultaten dan Apple. Helaas kunnen we niet hetzelfde zeggen voor websurfen. De websites zien er verminkt uit op het 3,2-inch scherm. Het menu aan de rechterzijde van het scherm leidt erg af en moet handmatig uitgeschakeld worden. Een adresbalk ontbreekt aan de bovenzijde van het scherm, dus wilt u naar een andere site, dan zult u het menu aan de rechterzijde weer op moeten roepen.

Een camera aan de voorzijde maakt videobellen mogelijk, de camera aan de achterzijde is uitgerust met een 5.1-megapixel sensor. Dit is wat ons betreft het beste onderdeel aan de smartphone, maar dat kunnen we van meer Sony Ericsson-toestellen zeggen. Zo ondersteunt de camera viervoudig digitale zoom, autofocus, gezichtsherkenning en glimlachherkenning. Alle instellingen kunnen eenvoudig via het onscreen menu gewijzigd worden en het schakelen tussen foto- en videostand gaat snel. Ook handig zijn de zoomknoppen op de zijkant van de behuizing. De kwaliteit van de beelden is ronduit goed.

De accuduur is gemiddeld. We doen twee tot drie dagen bij normaal gebruik; Sony Ericsson belooft iets meer dan 12 uur voor spraak of 430 uur standby.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goede camera

  • compacte behuizing

  • bejaard design en interface

  • bejaard besturingssysteem

  • slecht qwerty-toetsenbord

  • slechte webbrowser

Sony Ericsson laat met de Vivaz Pro een aantal goede ideeën zien, zoals de ingebouwde camera-implementatie en de meegeleverde applicaties. Helaas is de interface matig en de bediening ervan slecht. Het touchscreen is verreweg het grootste minpunt aan deze smartphone, die hierdoor ronduit bejaard aanvoelt. Met zo veel goede alternatieven kunnen we geen enkele reden bedenken om deze smartphone aan te raden.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten