Vista Tweaker 2.0

Met een goede tweaktool is het een fluitje van een cent om de interface aan te passen, de weergave-opties naar uw hand te zetten en betere prestaties uit uw systeem te persen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten
Microsoft heeft zijn best gedaan om het in Vista allemaal zo eenvoudig mogelijk te maken, maar toch hebben we de indruk dat veel mensen nog steeds behoefte hebben aan één duidelijke interface.

Thoosje is een Vista-tweaker die op vier gebieden het geavanceerd aanpassen van allerlei instellingen moet vereenvoudigen. De Nederlandstalige versie is niet echt goed vertaald, zodat het niet altijd duidelijk is wat een bepaalde tweak precies doet. De eerste categorie tweaks valt onder de noemer System. Hier kunt u aangeven of p2p-verkeer, usb-sticks en wachtwoorden opslaan zijn toegestaan, evenals automatisch herstarten bij een bluescreen, het forceren van Aero Glass op kaarten die dit niet ondersteunen en het beheren van programma's die automatisch opstarten met Windows. Onder de categorie Windows UI kunt u bestands- en mapopties, zoals het tonen van verborgen bestanden, bestandsextensies en de klassieke Verkenner-stijl aanzetten. Ook de desktoppictogrammen, tooltips en het context- en Startmenu past u hier naar wens aan. De derde categorie is Internet Explorer. Browsen met tabbladen, het zoekvak en de menubalk kunnen worden uitgeschakeld. Datzelfde geldt voor het phishingfilter, de wachtwoordcache en de popupblocker. Tot slot kan Thoosje de prestaties verbeteren. Flip3D, de kernel, de FIFO buffer en programma's op de voorgrond kunnen hier versneld worden. Met PCMark Vantage meten we echter geen verschil als we deze tweaks inschakelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gemakkelijk veel instellingen aanpassen
  • performancetweaks doen niets
We kunnen concluderen dat Thoosje het voor de leek gemakkelijker maakt om Vista naar zijn hand te zetten, maar de doorgewinterde gebruiker heeft deze tweaks waarschijnlijk zelf al gevonden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: