Het is een veelvoorkomend probleem: gestolen apparatuur. Smartphones kunnen eenvoudig getraceerd worden met de gps-chip en op afstand geblokkeerd worden, mits de dief de telefoon natuurlijk uitzet. Met laptops is het wat lastiger, maar met VirtuaLock kan voorkomen worden dat de dief de laptop succesvol steelt.

VirtuaLock is een lichtgewicht programma voor Windows en OS X. Het programma kost voor één gebruiker 20 euro per jaar. Een aantal universiteiten in Nederland hebben op de software een bedrijfslicentie genomen, waardoor studenten de software gratis kunnen gebruiken. VirtuaLock werkt door de aangesloten apparaten van een laptop in de gaten te houden, zoals bijvoorbeeld USB-muizen en ook de stroomtoevoer. Op het moment dat een dief de laptop wil gaan stelen, zal deze namelijk eventuele randapparatuur afkoppelen en vervolgens de laptop dichtklappen en meenemen. Wanneer VirtuaLock actief is, zal deze de laptop steeds in de gaten houden zodra die vergrendeld wordt met bijvoorbeeld Windowstoets + L op Windows.

Wordt er tijdens die periode randapparatuur afgekoppeld, dan gaat er een voorlopig alarm af. Als het betreffende apparaat dan weer binnen tien seconden wordt aangekoppeld, beschouwt de software het als een vals en onterecht alarm en gebeurt er verder niets. Is het losgekoppelde apparaat niet na tien seconden weer aangesloten op de laptop, dan gaat er een groter alarm af. Dit uit zich in een luid klinkende toon. Ook wordt er een sms’je naar de gebruiker gestuurd en krijgen andere VirtuaLock-gebruikers die in de buurt zijn een bericht dat er een diefstal gaande is: via Wifi wordt gezocht of er andere VirtuaLock-gebruikers in de buurt zijn.
In onze test ging het versturen van de waarschuwings-sms erg snel en is ook het alarm goed hoorbaar. Handig is bovendien dat ook de beveiligingsmedewerkers gealarmeerd zouden kunnen worden bij een diefstalpoging, als deze zijn aangemeld bij VirtuaLock. Het programma is binnen het bedrijfsleven niet zo heel interessant is, omdat dat vaak afgesloten gebouwen zijn en diefstallen vaak na sluitingstijd plaatsvinden. Het nut van de software is dus wat beperkt: want wie laat nu in het openbaar zijn laptop onbeheerd achter? Aan de andere kant: even een bezoekje aan het toilet van het internetcafé en in die tussentijd kan er ook van alles gebeuren met uw laptop.

VirtuaLock doet zijn programma goed: dankzij de controle op de randapparatuur kan goed in de gaten worden gehouden wat er met de laptop gebeurt. Het programma is echter vooral nuttig op universiteiten met semi-open gebouwen en werkt eigenlijk alleen goed als ook andere mensen in de omgeving van de laptop gebruik maken van VirtuaLock. Meestal is het nuttiger om te kiezen voor opsporingssoftware: VirtuaLock geeft namelijk alleen een waarschuwing op het moment dat de laptop wordt gestolen, maar u kunt de locatie van uw apparaat echter niet achterhalen.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

werkt goed

mogelijkheid tot sms’jes versturen

handig als extra antidiefstalmaatregel

brengt andere gebruikers op de hoogte…

Minpunten

…maar dan moeten die er wel zijn

niet echt nuttig buiten universiteit en dan is het best duur

een laptopslot is misschien veiliger / beter

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten