abonneren

Virtual PC 2007

Virtual PC 2007 is het gratis pakket van Microsoft voor virtualisatie van Windows-gebaseerde besturingssystemen. Helaas zegt dit meteen ook iets over de ondersteuning voor andere besturingssystemen, zoals Linux en BSD - die is er niet.

None

5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Minpunten

Microsoft ondersteunt alleen haar eigen productreeks. Alle Windows-versies vanaf Windows 98 worden ondersteund, met uitzondering van Windows XP Professional SP1 en de 64-bits edities. MS-DOS en Windows 95 zijn wel te draaien, maar worden niet officieel ondersteund. Ditzelfde geldt ook voor de installatie van de software op een 64-bit hostsysteem. Voor zakelijk gebruik kunt u het eveneens gratis Microsoft Virtual Server 2005 gebruiken. Bij Windows Server 2008 is de virtualisatiesoftware vaak al beschikbaar vanuit het besturingssysteem. Dit is afhankelijk van de licentie die u aanschaft.

Virtual PC 2007 kunt u downloaden via het Microsoft Download Center en behoeft geen Windows-validatie. De installatieprocedure is duidelijk en levert geen problemen op. Als het programma voor het eerst wordt opgestart, verschijnt er een wizard die u verder helpt met de configuratie. Er kan gekozen worden om een nieuwe virtuele machine te maken of om een bestaande virtuele machine te koppelen aan het programma. Als u een nieuwe virtuele machine aanmaakt, kunt u ook nog opgeven welk besturingssysteem u wilt installeren. Virtual PC 2007 past dan de instellingen voor het geheugen en de harde schijf automatisch aan de limieten van het gekozen besturingssysteem aan.

Om Virtual PC 2007 te testen halen we onze Windows 98 Second Edition-cd van stal. Bij het installeren blijkt de fysieke cd-drive niet automatisch gekoppeld te worden aan de virtuele machine. We moeten dus onder het menu 'cd' handmatig opgeven in welke drive de opstart-cd zich bevindt om de installatie te starten. Ook ontbreekt ondersteuning voor usb-apparaten, waardoor we geen gebruik kunnen maken van onze externe harde schijf of iPod. De additions (die de functie van drivers op zich nemen) functioneren naar behoren; het beeld en geluid zijn prima in orde. Ook onze nostalgische Davilex-applicatie voelt zich als een vis in het water: een damesstem vraagt ons in te schrijven voor de typecursus.

Een minpunt is dat u beperkte mogelijkheden hebt voor het maken van een backup van uw virtuele machine. De 'undo disk'-functie ondersteunt slechts één backup tegelijkertijd. Ook is het jammer dat alleen de Microsoft-productreeks wordt ondersteund.Het pakket heeft wat dat betreft te weinig functionaliteit om de thuisgebruiker tevreden te stellen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • support voor Vista
  • geen compatibiliteit met niet-Microsoft-besturingssystemen
  • installeren vanaf cd niet logisch
  • weinig extra functies (zoals usb-support)
Dat Microsoft vanuit commercieel oogpunt alleen zijn eigen besturingssystemen ondersteunt is logisch, maar hierdoor is Virtual PC 2007 zeker niet voor elke virtuele computeraar een aanrader omdat ondersteuning voor andere besturingssystemen simpelweg niet aanwezig is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: