abonneren

VideoStudio Pro X3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Corel heeft hard gewerkt aan de nieuwe versie van de videobewerkingsapplicatie VideoStudio Pro X3. Niet alleen is het uiterlijk veranderd, er zijn ook een paar goede vernieuwingen.

VideoStudio Pro 3 is een bundeling van drie hoofdapplicaties die via de nieuwe launcher kunnen worden gestart. Wilt u videobewerken met alle mogelijke opties, dan kiest u voor VideoStudio Pro X3. Voor de snelle bewerking kiest u VideoStudio Express en voor het maken van een dvd of blu-ray DVD Factory Pro. Zeer goed is dat de programma’s niet op zichzelf staan, maar elkaar aanvullen en gebruikmaken van min of meer dezelfde interface, zodat u snel vertrouwd bent met alle programma's.

Het nieuwe, zwarte uiterlijk van VideoStudio Pro X3 ziet er goed uit. De drie hoofdvensters zijn schaalbaar, maar het is niet mogelijk om de lay-out naar eigen keuze in te richten. Het previewvenster is te gebruiken voor het afspelen en bijsnijden van videoclips. Er zijn geen instellingen om de kwaliteit van de preview te beïnvloeden en het is ook niet mogelijk om de beelden te bekijken op een tweede monitor.

De tijdlijn is zeer overzichtelijk en met de nieuwe knop Trackbeheer kunt u snel sporen toevoegen of verwijderen. Het derde hoofdvenster wordt gebruikt om mediabestanden, effecten, overgangen en titels te tonen. Dit werkt prima, maar het is wel een gemis dat er zo weinig informatie over videobestanden wordt gegeven en dat er niet een aparte ruimte is om alleen multimediabestanden die worden gebruikt in het project weer te geven.

Hardwareversnelling

Het aanpassen van projectinstellingen gaat niet goed. VideoStudio Pro X3 geeft aan dat de projectinstellingen worden overgenomen van de eerste videoclip op de tijdlijn. Op die manier zou als u met hd-video werkt de standaardresolutie van 720 x 576 worden veranderd in 1920 x 1080. Dit gebeurt niet en u kunt het zelf ook niet aanpassen. Het gevolg is dat sommige hd-beelden niet goed worden weergegeven. Door de SmartProxy in te zetten bij de bewerking van hd-video kan dit probleem weer worden verholpen, omdat dan de videobeelden naar een standaardresolutie van 720 x 576 worden gerenderd. De SmartProxy zorgt er samen met de nieuwe ondersteuning voor hardwarematige decodering en encodering ook voor dat u zonder problemen kunt werken met hd-video. Door deze opties in te schakelen, wordt de processor dertig tot veertig procent minder belast.

Effecten

Voor het bewerken van video zijn er een aantal kleine vernieuwingen. Er zijn mooie effecten van NewBlueFX toegevoegd en een aantal zeer wonderlijk effecten om sketchtekeningen te maken van uw videobeelden. Belangrijker is dat het animeren van deze effecten een stuk eenvoudiger gaat, doordat het previewvenster een stuk groter is geworden. In dat venster wordt nu naast het bronbeeld ook het beeld met het effect getoond.

Het exportgedeelte van VideoStudio Pro X3 is minder gebruiksvriendelijk dan de import- en bewerkingsgedeeltes. Er zijn kant-en-klare presets die u niet kunt aanpassen, maar deze hebben als voordeel dat u hiermee kunt exporteren naar hd-resoluties met de h.264-codec. Kiest u zelf een bestandsformaat, dan is dit lang niet altijd mogelijk. Zo is het niet mogelijk om hd mov- en flv-bestanden te maken met de h.264-codec, maar ook geen mpeg2-bestanden in de hoogste resolutie, tenzij u gebruikmaakt van de m2t-extensie.

BD-J

Voor het maken van een dvd of blu-rayschijf wordt automatisch DVD Movie Factory gestart. Dit programma crasht af en toe om onduidelijke redenen. Desalniettemin zijn met dit programma's op een intuïtieve wijze leuke dvd's, avchd-dvd’s en blu-rays te maken. Het aantal beschikbare templates dat u hiervoor kunt gebruiken is zeer beperkt, maar daar staat wel tegenover dat DVD Movie Factory als een van de weinige consumentenprogramma's in staat is om BD-J (Java)-menu's en kalenders te maken. Deze BD-J-menu's zijn tijdens het afspelen van de blu-ray te activeren en zien er zeer goed uit.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • mooie nieuwe effecten
  • BD-J-menu's
  • projectinstellingen werken niet
  • te weinig exportformaten
Corel VideoStudio Pro X3 is zonder enige twijfel een waardige opvolger van Corel VideoStudio Pro X2. Het ziet er veel beter uit, waardoor er nu prettiger mee te werken valt, het gaat soepel om met hd-video en u kunt er geavanceerde blu-raymenu’s mee maken. Als er nu nog snel een update komt om de exportmogelijkheden te verruimen en de bug met de projectinstellingen te corrigeren, doet dit programma zeker niet onder voor Pinnacle Studio of Magix Video Deluxe.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: