abonneren

VideoStudio Pro X2

Ulead VideoStudio heet nu Corel VideoStudio Pro X2. Corel heeft het programma compleet vertaald naar het Nederlands maar veel nieuws onder de zon is er verder niet.

De interface heeft weinig verandering ondergaan. Het heeft een iets donkerder uiterlijk gekregen, de pictogrammen hebben een ander kleurtje en de functie voor Painter Creator is toegevoegd. Bij het starten van VideoStudio Editor missen we een wizard die u door de eerste stappen van het aanmaken van een project en het importeren van video heen loodst. Toch zijn alle standaardmogelijkheden voor capturen en importeren aanwezig. Nieuw is dat u nu ook hd-video kunt importeren . Via Importeren van mobiel apparaat wordt de videocamera direct weergegeven, maar krijgt u geen informatie of preview. Dat lukt wel als u kiest voor 'Digitale media invoeren'. Er moet dan wel eerst naar de schijf worden genavigeerd die is toegekend aan de camera. Daarna kunt u een selectie maken van de videoclips die u wilt importeren.

De bibliotheek waar alle geïmporteerde bestanden staan is lastig om mee te werken. De mappen voor audio, video en afbeeldingen zijn strikt gescheiden en er is geen optie om videoclips te classificeren of van commentaar te voorzien. Bij grote hoeveelheden video is het dan ook flink zoeken naar de juiste clip. Handig is wel dat u direct vanuit de bibliotheek videoclips kunt versturen per mail, een webpagina kunt maken met deze clip of de video kunt gebruiken als schermbeveiliging. Als u een clip in de bibliotheek selecteert, verschijnt daaronder direct een aantal opties voor kleurcorrectie, in- en uitfaden en om de snelheid aan te passen. Nieuw is dat de in- en uitpunten van de video direct zijn in te korten in het Preview-venster waarin u ook de video kunt splitsen. Het aantal tijdlijnen om de video te bewerken is beperkt en er is maar één audiotrack.

Video-effecten en overgangen zijn er genoeg, maar slechts een klein aantal kunt u aanpassen. De vensters hiervoor zijn vergroot, wat prettiger werkt. Een van de weinige nieuwe functies is Painter Creator. Hiermee maakt u tekeningen die worden opgeslagen als videoclips die u vervolgens kunt gebruiken in uw montage. Het monteren van hd-video gaat goed, zolang dit in mpeg-2 is. Zelfs met effecten is het beeld dan nog vloeiend. Anders is dat met avchd-video. Dan zien we duidelijk haperingen in het beeld en is het nodig om een Smart Proxy-bestand (die mpeg4 omzet naar mpeg2 om het bewerkbaar te maken) te maken. Deze nieuwe functie genereert een bestand met mindere kwaliteit waardoor u toch de hd-video kunt bewerken. Een prima oplossing voor het werken met zwaar gecomprimeerde video. Uw bestanden kunt u exporteren naar hd-bestanden, blu-ray, dvd, mobiel of op YouTube zetten. U kunt ook een avchd-dvd maken, waardoor u toch zonder blu-raybrander kunt genieten van hd-video.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • volledig Nederlandstalig
  • hd-ondersteuning
  • weinig vernieuwd
  • bibliotheek lastig doorzoekbaar
Het zal veel mensen plezieren dat VideoStudio nu in het Nederlands is. VideoStudio kan goed overweg met hd-video en biedt u alle mogelijkheden om dit te exporteren. Wat tegenvalt, zijn de aanpassingsmogelijkheden van effecten en overgangen en de opties voor het beheren van uw videoclips.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie