abonneren

Videospin

Gratis programmaatje om razendsnel een videofilmpje te monteren, maar… nú nog geen concurrent voor Windows Movie Maker.

Met het nieuwe Videospin probeert Pinnacle al zo vroeg mogelijk de harten en loyaliteit te winnen van de toekomstige video-enthousiastelingen. Videospin is een zeer eenvoudige variant van het commerciële Pinnacle Studio en via dit gratis product is een overstap naar het geavanceerdere Studio snel gemaakt.

Reclamezuil

Het 150 MB grote Videospin laat zich eenvoudig downloaden en installeren onder zowel Windows XP als Vista. Na registratie op de site van Pinnacle en de melding dat u twee weken gratis gebruik kunt maken van de videocodecs voor mpeg en divx, start Videospin. De eenvoudige interface ziet er verzorgd uit. Onderverdeeld in twee tabbladen kunt u de weg niet kwijtraken. Geen enkel venster is schaalbaar, waardoor u de interface niet naar uw hand kunt zetten. Daarnaast vallen er direct twee zaken op: het levensgrote logo van Pinnacle op de tijdlijn en een groot geanimeerd reclameblok boven de tijdlijn. Na verloop van tijd irriteert vooral die bovenste reclamezuil.

Importeren

U kunt video's capturen van uw camera, of wmv-, avi- of mpg-bestanden inladen van uw harde schijf. Deze komen keurig op een rij te staan in een klein projectenvenster waar ook de belangrijkste kenmerken (duur, afmetingen en bitrate) van de video's worden weergeven. Behalve video kunt u naast de bekende audiobestanden wav, mp3 en wma ook enkele bekende beeldformaten importeren. Hebt u de benodigde ingrediënten voor uw video op een rij, dan kunt u deze eenvoudig verslepen naar de tijdlijn. Een storyboard om uw verhaal vorm te geven is er niet. Behalve een videotrack biedt Videospin ook een track voor titels, audio-effecten en achtergrondmuziek.

Bewerken

De bewerkingsmogelijkheden zijn beperkt en vallen tegen. U kunt videofragmenten trimmen en knippen, een overgang plaatsen tussen twee videoclips en titels en audio toevoegen. Wat vooral ontbreekt, zijn de effecten die het videootje leuk genoeg maken om het te uploaden naar Yahoo!Video of YouTube, twee zeer handige exportmogelijkheden van Videospin. Daarnaast zou een slider om verschillende audiotracks te mixen geen overbodige luxe zijn geweest. Nu kan het volume alleen worden ingesteld door op een lastige manier blokjes te zetten op de volumelijn of deze met de muis geheel te verslepen. Het resultaat van uw bewerkingen kunt u bekijken in een previewvenster of fullscreen.

Export

Het leuke aan de eerste twee weken werken met Videospin is dat u alle exportmogelijkheden kunt gebruiken. Zo kunt u exporteren naar mpeg2 of -4, naar divx of naar uw iPod of PSP. U kunt er ook voor kiezen om de bestanden om te zetten naar flash of wmv en direct te uploaden naar YouTube of Yahoo!Video. Helaas vervallen na twee weken alle mpeg-exportmogelijkheden en kunt u hiervan pas weer gebruikmaken na betaling van € 14,99. Een dvd maken met Videospin is niet mogelijk.

Videospin vs. Moviemaker

Hoewel we een gegeven paard niet in de bek mogen kijken en we een groot voorstander zijn van gratis software, vinden we dat Videospin vergeleken met het gratis Windows Movie Maker op een aantal fronten flink tekortschiet. De schaalbare interface van Movie Maker werkt prettiger, het kent een storyboard en tijdlijn, u kunt gebruikmaken van 28 video-effecten, de verschillende audiosporen zijn eenvoudiger te mixen en de titels zijn vele malen spectaculairder dan die van Videospin. Gebuikt u Movie Maker onder Vista, dan kunt u ook nog een complete dvd met menu maken. Het enige waarin Videospin Movie Maker de baas blijft, is exporteren. Helaas duurt dat voordeel maar twee weken, want dan moet u ervoor betalen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • verzorgd
  • goede exportmogelijkheden (de eerste twee weken)
  • beperkte bewerkingsmogelijkheden
  • geen mogelijkheid te maken dvd
  • irritante reclamezuil
Het is te hopen dat Pinnacle Videospin snel uitbreidt met een aantal spectaculaire bewerkingsfuncties uit Studio. Pas dan zal Videospin een waardige concurrent worden voor Windows Movie Maker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie