abonneren

VideoPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Voor videobewerken kom je snel terecht bij namen als Pinnacle Studio, Magix Video deluxe of Vegas Movie Studio. Uiteraard zijn dit prima pakketten, maar het kan veel goedkoper. Veel van de goedkopere software is onbekend, maar allesbehalve slecht. Vandaag: VideoPad.

VideoPad is de goedkoopste van de geteste editors. Voor iets meer dan € 20 haal je een programma in huis waarmee je simpele filmpjes kunt monteren. VideoPad ondersteunt alle bekende bestandsformaten, maar heeft soms moeite met het goed tonen van hd h.264-bestanden.

Geïmporteerde bestanden worden getoond in de Medialist. Door op een videobestand te rechtklikken kun je de video stabiliseren of de audio ervan opslaan in een apart bestand. Door een bestand te slepen naar de tijdlijn, die maximaal uit één videotrack, één overlaytrack en twee audiotracks kan bestaan, wordt deze getoond in twee previewvensters. Het linkervenster toont alleen de geselecteerde clip, terwijl het rechtervenster de gehele tijdlijn toont.

Er zijn tientallen overgangen die je tussen de videoclips kunt plaatsen, maar dit gaat wel op een omslachtige wijze. Drag-and-drop werkt niet, dus je moet eerst een videoclip selecteren en de cursor op de juiste plaats positioneren voordat je de overgang kunt plaatsen. De drieëntwintig effecten die VideoPad rijk is zijn niet spectaculair, maar vormen een prima basis voor de meest voorkomende bewerkingen. Het is vervelend dat alle overgangen en effecten eerst moeten worden gerenderd voordat je ze kunt bekijken.

Er zijn twee audiotracks waarvan je gebruik kunt maken. Er is geen mixer, maar elke videotrack heeft wel een aparte volumeschuif. Erg goed is dat je met VideoPad geluid kunt opnemen en dat er een aantal geluidseffecten zijn om het ingesproken geluid op te schonen. Een grote verrassing is ook de ingebouwde ondertitelaar. Hiermee kun je ondertitelbestanden inladen, maar ook zelf maken en opslaan als ssa-bestand. De ondertiteling is per tijdscode in te voeren en de grootte en kleur zijn aan te passen. De ondertiteling verschijnt automatisch in de montage en wordt daardoor meegenomen bij het exporteren.

Met VideoPad is de montage te exporteren naar een dvd. Deze dvd kan wel hoofdstukken bevatten, maar er is geen optie om een menu te maken. VideoPad kan tevens exporteren naar verschillende bestandsformaten, waaronder avi, mpeg2, mp4, wmv, mov, flv en 3gp. Export met de h.264-codec wordt niet ondersteund.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goed voor een simpel filmpje
  • handig met ondertiteling
  • verder beperkte functionaliteit
VideoPad is beperkt in de functionaliteit, maar goed genoeg om een simpel filmpje te monteren. Maak je veel gebruik van ondertiteling, dan is VideoPad zeker de moeite waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: