Magix komt met een vernieuwde, derde versie van Video Pro X3. Zagen we die 'nieuwe' features al niet eerder in het goedkopere Magix Video deluxe 17?

Magix zet de nieuwe versie van Video Pro versie 3 bevat vier belangrijke vernieuwingen: stereo 3D-ondersteuning, de mogelijkheid om drie- en vierpunts edits te maken, het toepassen van effectmaskers en de exportmogelijkheid naar bluray met h.264.

In Video Pro X3 kun je verschillende soorten 3D-bestanden afspelen: anaglyf, side-by-side en frame sequential. Het 3D-effect is te vergroten door de stereodiepte te veranderen. De 3D-functies zijn erg handig terug te vinden door het hele programma, omdat er een gekleurd brilletje bij wordt getoond. Met de bijgeleverde anaglyfbril kun je op elke monitor van 3D genieten. Daarnaast ondersteunt het pakket weergave van regel-per-regel in combinatie met een gepolariseerde bril en monitor, en volledige weergave in combinatie met de nVidia Vision kit. Alle opties werken goed, alleen is het jammer dat je tijdens het bekijken van de 3D-beelden met de nVidia Vision-kit niet direct de beelden kunt aanpassen. Daarvoor moet je terug naar de anaglyphe weergave.
 

Editing

Bij het monteren kun je nu gebruik maken van drie- en vierpuntsedits. Bij een vierpuntsedit bepaal je zowel op de tijdlijn als in de bronmonitor een in- en uitpunt. De ingevoegde clip zou op maat gemaakt moeten kunnen worden door de tijd te verlengen of te verkorten. Wat we ook proberen, dit lukt niet. Elke keer wordt er een driepuntsedit uitgevoerd, waardoor de volgende clip op de tijdlijn wordt opgeschoven of overschreven. Wel is het handig dat je nu zelf mag bepalen of het invoegen effect heeft op één of meerdere tracks, door de nieuwe muismodus Ripple all tracks of Ripple one track te gebruiken.

De nieuwe effectmaskers zijn aardig maar niet perfect. Een effectmasker is een jpg-bestand met witte en zwarte delen, waarbij de witte delen beelden doorlaten en de zwarte niet. Door variaties aan te brengen waar die verschillende gedeelten zich bevinden in het jpg-bestand, is het mogelijk om specifieke gedeelten van het beeld met een effect te beïnvloeden. Op zich een leuke functie, ware het niet dat je de kaders van de maskers niet zelf kunt aanpassen. Het is daardoor vrijwel onmogelijk om object precies te omkaderen, waardoor het effect niet het gewenste resultaat krijgt. Alleen bij eenvoudige objecten werken de effectmaskers wel.



Undo en Redo

Een aansprekende vernieuwing is de mogelijkheid om verschillende stappen in één keer ongedaan te maken of te herstellen. Door te klikken op Undo of Redo wordt een lijst getoond met duidelijke naamgeving van de stappen die je eerder hebt uitgevoerd. Wel moet je er even op letten dat je in de instellingen het aantal stappen flink verhoogt, omdat er standaard maar negen stappen worden onthouden.

In de exportfase zien we één belangrijke vernieuwing; de mogelijkheid om blurayschijfjes te branden met de h.264-codec. De encoder die wordt gebruikt is van Mainconcept. De instellingen zijn volledig aan te passen en de kwaliteit is zeer goed.



Professioneel of niet

De vernieuwingen van Video Pro X3 zijn de moeite waard, zeker als je met 3D aan de slag wilt. De vraag is meer of het pakket het predicaat professioneel verdient, want de naam en de prijs suggereren dat je daarmee te maken hebt. Alle vernieuwingen die je in Video Pro X3 aantreft, waren al eerder verschenen in de kleinere broer Video deluxe 17. De belangrijkste verschillen met dit pakket: je kunt werken met twee monitoren, er zijn meer multicam streams mogelijk en Pro X3 biedt een apart projectenvenster. Dat is niet veel meerwaarde voor een pakket dat ruim € 250 meer kost.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • 3D-workflow

  • bluray export met h.264

  • veel te hoge prijs

  • effectmaskers niet perfect

Wij zouden eerder voor Video Deluxe kiezen, te meer omdat die ook nog eens in je eigen taal is.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarneeMinimaal vereist intern geheugen (MB)1024Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten