Het nieuwe videobewerkingspakket Magix Video Pro X is anders dan de naam misschien doet vermoeden gewoon een uitgebreide variant van Magix Video Deluxe 15 premium. De programma's zijn voor meer dan negentig procent identiek aan elkaar en het is de vraag of de verschillen opwegen tegen het prijsverschil van € 130.

De interface van Video Pro X is verrijkt met twee nuttige vensters. Behalve de bronmonitor is er nu ook een Programmamonitor zodat u gemonteerde beelden kunt vergelijken met het origineel. Daarnaast is er een tweede projectvenster waar al de content die u gebruikt in de montage wordt weergegeven. Dit venster kent twee voordelen ten opzichte van het al bestaande projectvenster. Allereerst worden er alle bestandseigenschappen getoond zoals resoluties, aspect ratio's en tijdsduur, maar ook extra gegevens zoals commentaar, scenes en ratings. Die informatie kan in Video Pro X nu worden meegegeven na het capturen of importeren van bestanden. Het tweede voordeel is dat het projectvenster los staat van de andere vensters en u dus altijd snel bij uw materiaal kan. In Video Pro X kunt u zelf samengestelde lay-outs opslaan als voorkeursinstelling. Zeker gezien de hoeveelheid vensters waarover dit montagepakket beschikt, is dit zeer welkom. Wel is het jammer dat er niets is verbeterd aan de manier waarop u de vensters kunt rangschikken. Door het ontbreken van een soort lijmeffect, is het een hele klus om de vensters goed te plaatsen.

Montage

Bij het monteren kunt u gebruik maken van een aantal nieuwe functies. Zo is de Multicam-optie uitgebreid van twee naar vier camera's en is het mogelijk om een stereo geluidstrack te splitsen naar twee mono tracks. Deze mono tracks kunt u vervolgens makkelijker verwerken in een 5.1 mix. Erg handig daarbij is dat u vanaf de tijdlijn nu direct acht verschillende geluidstracks kunt toewijzen voor dvd. Wat betreft effecten, overgangen en titels zijn er weinig vernieuwingen. Bij de effecten is er een 3-way kleurcorrectie toegevoegd waarmee u afzonderlijke kleurgedeelten in het beeld kunt corrigeren en in de titelgenerator kunt u titels maken in 3D. Er zijn geen nieuwe overgangsfilters en ook aan de rommelige wijze waarmee u effecten, titels en overgangen op de tijdlijn met keyframes kunt animeren is niets gewijzigd.

HD

Het werken met hd-video in Video Pro X gaat uitstekend. Zonder problemen kunt u in de hoogste previewresolutie avchd-bestanden afspelen en bewerken. Alleen bij het gebruik van meerdere effecten gaat het beeld happeren. In dat geval hebt u de mogelijkheid om de previewresolutie te verlagen of om de video te converteren naar mpeg-2. Exporteert u naar een hd-bestand dan kunt u dit doen naar het verouderde mpeg-4 part 2 of naar het betere mpeg-4/avc. Goed nieuws is dat de maximale bitrate voor mpeg-4/avc fors is verhoogd, waardoor u uw avchd-bestanden er na encodering met de Mainconcept converter zeer goed uitzien. Het is jammer dat Magix niet de kans heeft gepakt om ook een aantal nieuwe menu-templates voor op de dvd of Blu-ray disk te presenteren. Behalve dat er maar een beperkte keuze is, zijn de templates ook niet bijzonder. Daarnaast valt het tegen dat u net zoals in Video Deluxe alleen maar Blu-ray disks kunt maken met mpeg-2 compressie. Dit kost ontzettend veel ruimte waardoor u uiteindelijk veel geld kwijt bent aan dure Blu-ray disks.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • overzichtelijk

  • stabiel in werken met avchd

  • lastige rangschikking vensters

  • weinig vernieuwingen t.o.v. Magix Video Deluxe

Magix Video Pro X is zeker als u met hd-video werkt stabieler dan Magix Video Deluxe. De interface is door de extra programmamonitor en het nieuwe projectvenster een stuk overzichtelijker. De overige vernieuwingen zijn goed, maar toch hadden we meer verschil willen zien met Magix Video Deluxe. De dubbele prijs is dan ook, ondanks dat we het een goed product vinden, zeer discutabel.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten