Video deluxe 18 MX Premium

Video deluxe heeft sinds versie 18 het achtervoegsel MX. Dat staat voor Media Exchange: bestanden van alle MX-software van Magix zijn eenvoudiger uit te wisselen. Verder zou het programma drie keer sneller zijn dan de vorige versie door ondersteuning van OpenCl en Cuda.

Voordat we na de prestaties gaan kijken, nemen we eerst de kleinere vernieuwingen onder de loep. Zo heeft de interface op drie plaatsen een wijziging ondergaan. De monitor is standaard iets groter, waardoor je de vensters niet meer eerst hoeft te schalen. Daarnaast zijn er een knop en menu aangebracht bij de videosporen om deze individueel of gezamenlijk te vergroten of te verkleinen. Als laatste is het nu mogelijk om videothumbnails in de Mediapool te vergroten, waardoor ze beter zichtbaar zijn.

De Route van Reisanimatie zou compleet zijn vernieuwd. Helaas merk je daar weinig van. Inderdaad zijn er een aantal pictogrammen bijgekomen. Maar de geanimeerde route is nog steeds niet te maken in een hd-resolutie en het mechanisme om automatisch te zoeken naar steden en dorpen werkt niet. Daarnaast zie je fouten als je ver inzoomt op de kaart, omdat de server achter deze applicatie niet snel genoeg draait om de plaatjes te leveren.

Veel blijer kun je zijn met de nieuwe plugin van Red Giant. Met Magic Bullet Quick Look heb je bijna honderd effectfilters om het totale beeld van je video te veranderen. Daardoor kun je de video een bijvoorbeeld een diffuus, thrillerachtig of een romantische look geven. Zelf heeft Magix ook twee effecten verbeterd. Met artistieke vervaging is het beeld te blurren en door het snelheidsfilter kun je beelden nu niet alleen in slowmotion of versneld laten afspelen, maar is het tevens mogelijk om de tussenliggende beelden te interpoleren, zodat de kwaliteit beter wordt.

Prestaties

Als je de nieuwe effecten toepast in je montage of als je werkt met een effect in combinatie met beeld in beeld, kom je er al snel achter dat de video hapert en regelmatig vastloopt. Opmerkelijk, omdat je de algemene indruk krijgt dat het programma soepeler loopt. Video deluxe MX start namelijk veel sneller op dan zijn voorganger en alle vensters reageren direct op een muisactie. Uit metingen blijkt dat de grafische kaart niet bij alle effecten extra wordt belast bij het afspelen. Navraag leert ons dat alleen de effecten grootte/positie, rotatie, 3D-vervorming, helderheid, contrast, gamma en kleur werken met OpenCL, en alleen als ze niet in combinatie met andere (niet-ondersteunde) effecten worden gebruikt.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe Preview Rendering, waardoor je gedeelten op de tijdlijn tussentijds kunt renderen naar avi of mpg2. Hierbij wordt ook OpenCl gebruikt om de berekening van de effecten op de gpu te laten uitvoeren, maar ook dit werkt alleen met de bovengenoemde effecten. In dat geval wordt de gpu gemiddeld met twintig procent belast en verloopt het renderproces sneller. Bij gebruik van alle andere effecten is er geen verschil met Video deluxe 17.

De doos, website en reclame van Magix laten er geen twijfel over bestaan dat exporteren drie keer sneller gaat door de ondersteuning van Cuda. Wat ze er niet bij zeggen, is dat dit alleen gebeurt bij de export naar een avchd-transportstroom. Dit levert m2ts-bestanden op, waar veel apparaten niet mee overweg kunnen.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • veel mogelijkheden

  • goede plug-in van Red Giant

  • alleen specifieke effecten ondersteunen OpenCL

  • cuda-export alleen mogelijk met m2ts-formaat

Magix Video deluxe MX is zeker als je voor het eerst start met videobewerken een prima keuze. Het kan veel en je krijgt waar voor je geld. Als je al beschikt over versie 17, dan zal een overstap naar de MX-variant niet veel (snelheid)winst opleveren.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaMinimaal vereist intern geheugen (MB)1024Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten