Video deluxe 17 Plus

Elk jaar komt Magix Video deluxe in drie verschillende edities uit. De Plus- en Premiumedities bieden vaak net dat extra's waardoor het interessant wordt om een upgrade te overwegen. Ook dit jaar is dat niet anders.

Alle versies kennen een aantal algemene vernieuwingen en eerlijk gezegd vallen die wat tegen. Een van die verbeterde functies zou de algemene performance van het programma zijn. Door een beter geheugenbeheer en een optimalisatie van de werking van Video deluxe onder 64-bits Windows zou het programma beter moeten presteren. In de praktijk is hier weinig van te merken. Weliswaar heeft Video deluxe minder problemen met het afspelen van avchd full-hd videostreams, maar deze prestatieverbetering valt weg zodra u effecten gaat gebruiken. Dit valt mede te wijten aan het feit dat Video deluxe nog steeds geen gebruikmaakt van Cuda of de ATI Stream-technologie.
Positiever zijn de grafische vernieuwingen. De interface is donkerder geworden en alle popupvensters hebben een nieuwe frisse look die de eenheid van het programma vergroot. Een echt nieuwe functie is de avchd-importassistent. Het is daarmee eindelijk mogelijk geworden om avchd-bestanden op de camera individueel te selecteren, te previewen en te importeren. Daarnaast is met die import ook de naamgeving van de bestanden eenvoudig te veranderen.

De laatste noemenswaardige algemene vernieuwing is de exportassistent. Dit venster maakt het eenvoudig om uw montage te exporteren naar verschillende bestandsformaten, zonder dat u wordt geconfronteerd met ingewikkelde instellingen. Het is alleen jammer dat deze exportassistent niet kan worden gebruikt om snel naar een diskformaat te exporteren.

Het verschil tussen de standaardeditie van Video deluxe en de Plus- en Premiumedities is onder meer de mogelijkheid om effectmaskers te gebruiken. Door een masker toe te kennen aan een effect, kunt u een bepaald gedeelte van de video wel laten beïnvloeden en een ander gedeelte niet. Het gebruik van een effectmasker is handig om bijvoorbeeld snel één persoon of object in het videobeeld in kleur weer te geven, terwijl het rest van het beeld zwart-wit is. Omdat de effectmaskers alleen in totaliteit te schalen zijn, is het niet mogelijk om een object of persoon exact vrij te maken van het beeld. Het gevolg is dat het effect toch nog op gedeelten in het beeld te zien is waar u het juist niet wilt zien.

De opvallendste vernieuwing van Video deluxe is de mogelijkheid om 3D-video te importeren, bewerken en exporteren. Hebt u nog geen 120Hz-monitor en een actieve shutterbril, dan kunt u gebruikmaken van de bijgeleverde kartonnen rood-cyaan 3D-bril. Hiermee kunt u kijken naar anaglyphbeelden, die u herkent aan de rode en blauwe contouren in het beeld.

U kunt bestaande 3D-beelden bewerken, maar het is ook mogelijk om zelf 3D-beelden te creëren. Echt prettig werkt het niet met de bijgeleverde bril. Behalve dat veel kleuren verloren gaan door de anaglyphmethode, zit de kartonnen bril ook niet lekker en is het daardoor lastig om goed het 3D-beeld te beoordelen. Fijner is het als u het beeld beoordeelt met een actieve shutterbril en een 120 Hz 3D-monitor. Enige nadeel is dan wel dat u de beelden alleen kunt bekijken in full screen en dat het dan niet meer mogelijk is om aanpassingen te verrichten op de tijdlijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goede avchd-importassistent

  • goede 3D workflow

  • weinig algemene vernieuwingen

  • effectmaskers werken niet optimaal

  • erg instabiel

Als u nog geen videobewerkingspakket hebt, is Video deluxe 17 zonder meer een goede keuze. Het pakket is veelzijdig en gebruiksvriendelijk. Anders is het als u al in het bezit bent van de vorige versie van Video deluxe. Een upgrade is dan alleen zinvol als u wilt experimenteren met 3D.Downloadversie beschikbaarjaBesturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten