Video Deluxe 15 Premium

Ruw filmmateriaal aan uw familie of vrienden tonen op verjaardagen en feestjes kan echt niet meer. Eerst bewerken dus, die handel. Magix staat bekend om zijn uitgebreide software voor een redelijke prijs, dus we gaan aan de slag met Video Deluxe 15 Premium.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De interface van Magix Video deluxe is veranderd. De kleuren zijn wat donkerder en de vensters zijn nu schaalbaar. Het is niet mogelijk om zelf ingestelde lay-outs op te slaan. De beste verbetering is dat er geen popups meer verschijnen bij het instellen van effecten en keyframes. Alle instellingen worden afgehandeld in een vast venster dat deel uitmaakt van de lay-out en dat creëert rust. Jammer is dat men dit niet voor de audio-effecten heeft gedaan. De popups van de mixer en audio-effecten staan pontificaal in beeld en dat is vervelend.

Het startscherm loodst u door de eerste settings heen. Presets kunnen worden geselecteerd en in het programma is er een duidelijke keuzemogelijkheid voor opname, bestand importeren, cd/dvd-kopie of videorecorder. Een goede optie is om beelden van het beeldscherm op te nemen. Zo kunt u instructiefilmpjes maken en bewerken voor dvd, internet of mobiel.

Bestanden van een hd-camera moeten via de importeerfunctie worden binnengehaald. U krijgt geen preview van wat er op de camera staat. Lastig, omdat u zelf door de mappenstructuur van de camera heen moet en aan de lange nummers van de mts-bestanden niet kunt weten of u de juiste clips selecteert. Daarbij is het vreemd dat u maar één bestand per keer kunt importeren. Sneller werkt het om de importfunctie over te slaan en direct naar de Bewerken-modus te gaan. Daar kunt u meerdere bestanden tegelijk selecteren voor uw montage. De Mediapool is de plaatst waar alle geïmporteerde bestanden terecht komen. Daarnaast kunt u in de Mediapool naar de bestanden surfen op uw computer. Dat kan verwarrend werken, omdat niet duidelijk wordt aangegeven welke bestanden nu bij het project horen. Handiger is het om shortcuts aan te maken naar de mappen waarin uw bestanden zich vinden. De Mediapool geeft geen informatie over de bestanden en er is geen mogelijkheid om videoclips te classificeren of snel terug te vinden.

Om goed te kunnen werken met hd-video heeft Magix een nieuwe functie bedacht. Alle avchd-bestanden kunnen worden geconverteerd naar mpeg2. Er verschijnt automatisch een venster voor deze functie als u een avchd-bestand naar de tijdlijn sleept. Deze functie werkt goed. Het cpu-gebruik neemt met ruim 30 procent af bij het afspelen van mpeg2 bestanden in vergelijking met avchd. Keerzijde is dat het omzetten de nodige tijd kost; dertig minuten voor een videoclip van zes minuten en 5.1-geluid wordt gedownmixt naar stereo.

Als u geen effecten gebruikt, kunt u goed werken met hd-video. Mét effecten gaat het beeld happeren. U hebt dan nog wel de mogelijkheid om de resolutie van het Preview-venster aan te passen, waardoor u de beelden bij eenvoudige effecten nog steeds kunt volgen. Monteren in Magix gaat eenvoudig. U kunt hiervoor de Storyboard-modus, de scènelijn of de tijdlijn gebruiken. De effecten en overgangen zijn rijkelijk aanwezig en voor een deel aanpasbaar. Daarnaast kunt u gebruikmaken van de effectenpakketten Adorage en Vasco Da Gama om geanimeerde routekaarten mee te maken. In combinatie met een uitgebreid geluidseffecten-archief hebt u alle middelen om een gevarieerde montage te maken.

Exporteren kan naar alle bekende bestandsformaten. Daarnaast kunt u dvd's en blu-rayschijven voorzien van een geanimeerd menu. Er is geen optie voor het maken van een avchd-dvd, maar als u de compressiesettings aanpast en een dvd brandt in plaats van een blu-rayschijf, werkt het wel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • verbeterde interface
  • vele extra's
  • geanimeerde routekaarten
  • popups bij de audiotools
  • organiseren en classificeren kan beter
Magix Video Deluxe is er een stuk op vooruit gegaan. Het is minder rommelig en werken met hd-video gaat goed. Wat beter kan, is het organiseren en classificeren van videomateriaal en het wegwerken van de popups voor de audiotools. De software wordt geleverd met veel extra's; u krijgt waar voor uw geld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: