Vibe-Tribe Troll 2.0

Wie ontevreden is met het geluid of geluidsniveau van zijn smartphone, koopt natuurlijk een bluetooth speaker. Maar een fatsoenlijk geluid krijg je alleen uit grotere speakers en die zijn weer lastig mee te nemen. Deze Troll 2.0 is een goed alternatief.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • kleine doch stevige behuizing
  • ingebouwde accu
  • uitstekend geluid (afhankelijk van materiaal)
  • Minpunten
  • matige accuduur
  • niet in alle situaties te gebruiken

De Vibe-Tribe Troll 2.0 is een klein (doch zwaar) rond kastje van aluminium. Wie niet beter weet, zou denken dat het om een bluetooth reisspeakertje gaat. Helemaal ongelijk heb je dan niet: de Troll 2.0 koppel je inderdaad via bluetooth met je smartphone of tablet. Maar het is geen speaker, nee, het oppervlak waarop je de Troll vastkleeft, dát wordt juist de speaker. Zo tover je een raam, tafel, bureaublad of de motorkap van je auto in een handomdraai om tot luidspreker.

Een vlakke oppervlakte gebruiken om geluid te versterken en voort te brengen is niet nieuw, maar met deze Troll wordt het wel heel erg makkelijk. Het apparaat heeft een soort kleefvoet waarmee je ’m zelfs onder 90 graden aan een raam kan bevestigen; vertrouw je dit niet, dan kan je ook een extra zuignap aanschaffen. Via bluetooth (of een 3,5mm kabeltje) sluit je een muziekbron aan. De Troll stuurt vervolgens de geluidstrillingen door naar het oppervlak waar je ’m aan vastgehecht hebt, dat dan weer als speaker dient.

We zijn aanvankelijk sceptisch over de geluidskwaliteit, maar worden snel in het ongelijk gesteld. Hoewel ons bureaublad volgepropt staat met pc-hardware, krijgen we een fatsoenlijk geluid met forse bassen voorgeschoteld, alhoewel kleinere spullen vrolijk mee beginnen te trillen en voor een ongewenste doch vermakelijke bijklank zorgen. Plakken we de Troll op het raam van de redactieruimte, dan wordt pas echt duidelijk waar dit kleine apparaatje toe in staat is: het geluid uit de 10-watt versterker klinkt helder en is aanzienlijk luider dan dat van tweemaal zo grote (en dure) bluetooth speakers. Je mist wel wat detail in de lage tonen, maar voor feestjes lijkt deze Troll praktischer dan een standaard speaker.

De ingebouwde accu is goed voor zo’n vier uur onafgebroken muziek. Prettig is dat de bluetooth ontvanger niet ingeschakeld hoeft te worden, als je de line-in gebruikt. Voor de draadloze verbinding maakt Vibe-Tribe gebruik van het ad2p-protocol over bluetooth 2.1, dat door vrijwel alle smartphones ondersteund wordt. Wie van plan is dit apparaatje sowieso niet met bluetooth te gebruiken, kan beter kijken naar de ‘eerste’ Troll, die in plaats van bluetooth een sd-slot heeft, met ingebouwde mp3-speler en fm-radio.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Speaker(dock)s

Tags: speakers