abonneren

Vegas Studio Platinum 9

Ruw filmmateriaal aan uw familie of vrienden tonen op verjaardagen en feestjes kan echt niet meer. Eerst bewerken dus, die handel. Wij testen de nieuwste Sony Vegas Studio Platinum, versie 9.

Vegas Video Studio kent weinig vernieuwingen. Eén daarvan is de wizard voor het starten van een nieuw project. Die werkt echter niet verhelderend. Als we kiezen voor een project voor het maken van een blu-rayschijf met een resolutie van 1920 x 1080, maakt de wizard hier een hdv-project van met een resolutie van 1440 x 1080. Vervelend is dat dit in de wizard niet direct te corrigeren is en dat u later in het programma de projectinstellingen hiervoor moet aanpassen. Onze eerste indruk van de interface is dat het even wennen is. De interface oogt onrustig en er zijn geen knoppen of tabbladen die u stapsgewijs door het montageproces loodsen. Het kost tijd voordat u goed met dit Engelstalige programma overweg kunt. Veel functies zitten verborgen en zijn alleen te activeren met de juiste toetsenbordcommando's.

Primitief

Via het Projectmenu vindt u de opties voor het importeren of capturen van video. Het venster voor het importeren van hd-materiaal van een avchd-camcorder is primitief. U kunt geen selectie maken van clips op de camera en alles wordt gewoon overgezet. Prettig is dat Vegas Video Studio direct na het aanklikken van een bestand alle eigenschappen toont. Het herkent zelfs de gebruikte codecs binnen de mpeg2 transportstream van hd-video. De mogelijkheid om de videoclips te classificeren is zeer beperkt. U kunt alleen een commentaar en een zelf verzonnen rating toekennen. Via de Explorer in het Overzichtsvenster navigeert u eenvoudig naar de bestanden op uw pc. Het bestand kan met een rechtsklik worden toegevoegd aan uw project of direct worden bewerkt in de Trimmer, zodat u de video kunt bijsnijden.

Professioneel

Het Preview-venster kan worden ingesteld op verschillende kwaliteiten, zoals Preview, Draft, Good en Best. Bij het werken met hd-video is dit ideaal. Vegas Video Studio kan goed overweg met hd-video en de meeste effecten kunnen realtime goed worden bekeken. Alleen bij het toepassen van meerdere effecten of effecten die het complete beeld veranderen worden de hd-beelden schokkerig. Met een lagere preview-kwaliteit kunt u de beelden dan toch nog goed bekijken. De montage mogelijkheden op de tijdlijn van Vegas Video Studio zijn zeer professioneel en behoren tot de beste in zijn soort. Nadelig is dat u hiervoor eerst alle toetsenbordcombinaties moet leren. Alle effecten en overgangen zijn aan te passen en het professioneel bewerken van geluid is geen enkel probleem. Daarnaast kunt u met de nieuwe Cinescore plugin zelf achtergrondmuziek op maat maken. Vegas Video Studio kan naar bijna alle bestandformaten exporteren en met het bijgeleverde DVD Architect Studio maakt u prachtige dvd-menu's, maar er is geen ondersteuning voor blu-ray. Het valt tegen dat Sony als één van de grondleggers van blu-ray en avchd hier geen volwaardige exportmogelijkheden voor heeft! Vanaf de tijdlijn kunt u een blu-rayschijf branden, maar u kunt hier geen menu aan koppelen. Het is evenmin mogelijk om met Vegas Video Studio een avchd-dvd te maken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • professionele montagemogelijkheden
  • handige preview mogelijkheden
  • niet toegankelijk voor beginners
  • geen blu-ray en avchd-dvd ondersteuning
Vegas Video Studio is een goed montagepakket dat veel kan, maar in gebruiksvriendelijkheid sterk achterblijft. Dit Engelstalige programma is meer geschikt voor de gevorderde video-editor dan voor de absolute beginner. Het bewerken van hd-video gaat prima en het is dan ook verbazingwekkend dat juist Sony niet alle exportmogelijkheden van hd-video ondersteunt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie