abonneren

Vegas Pro 9

Bredere ondersteuning voor video- en fotobestanden, een frisse look en een aantal mooie nieuwe lichteffecten, dat zijn de belangrijkste vernieuwingen in Sony Vegas Pro.

De nieuwe donkergrijze kleur van de interface geeft Vegas Pro een rustigere uitstraling en maakt het een stuk prettiger om te werken met effecten of kleuren te corrigeren. De interface kunt u nu eenvoudig aanpassen via de nieuwe voorgedefinieerde lay-outs voor editing, audiomixing en kleurcorrectie. De ondersteuning van nieuwe videoformaten is vooral belangrijk als u met professionele camera's filmt. Met de nieuwe 'XDCAM Explorer' kunt u direct bestanden bekijken en importeren van professionele XDCAM-camera's en Vegas Pro kan nu ook de originele R3D-bestanden van Red One camera's importeren. De enige vernieuwing voor consumentencamera's is de 'Device Explorer' voor avchd-camera's. Hiermee kunt u uw bestanden op de hd-camera bekijken en vervolgens aan uw project toevoegen. Althans, zo zou het moeten werken. Op onze drie testcomputers krijgen we dit niet voor elkaar omdat onze Sony-camera niet door de Device Explorer wordt herkend en de Device Explorer vastloopt.

Foto's

Als u veel werkt met hogeresolutie-afbeeldingen in video zult u blij zijn met de nieuwe ondersteuning van DPX, Open EXR en Microsoft HD-Photo bestandsformaten. In combinatie met de nieuwe mogelijkheid om fotobestanden groter dan een gigapixel (een biljoen pixels) op de tijdlijn te bewerken, kunt u naar believen foto's pannen of croppen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Bij minder omvangrijke afbeeldingen wordt door het croppen of pannen vaak de hd-resolutie losgelaten, waardoor de kwaliteit van de afbeelding na het exporteren een stuk minder is, vanwege de uitvergroting. Bij foto's met zeer hoge resoluties is dit niet meer het geval, waardoor zelfs de kleinste details van foto's goed in beeld zijn te brengen. Met de zes nieuwe professionele belichtingseffecten - Glint, Rays, Defocus, Starburst, Fill Light en Soft Contrast - kunt u de sfeer van deze hogeresolutiefoto's of van uw videobeelden-geheel naar eigen hand zetten. Het effect Fill Light is bovendien erg handig als u onderbelicht beeldmateriaal hebt. De donkere gebieden worden dan subtiel verlicht zonder dat dit consequenties heeft voor de lichtere gedeelten in uw beeld. De enige nieuwe-optie bij de overgangen is de Gradient Wipe Transition, waarmee u zelf ontworpen 'Gradient' afbeeldingen kunt gebruiken in uw montage.

Export

Het is nog steeds wachten op een betere uitwisseling tussen Vegas Pro en het bijgeleverde DVD Architect Pro om een menu te kunnen maken voor een dvd of blu-raydisk. Zeker bij grotere projecten is het zeer vervelend om eerst de montage te moeten renderen voordat deze in DVD Architect Pro kan worden geïmporteerd. Ook valt het tegen dat de maximale bitrates voor met avc gecodeerde bestanden niet is verruimd. Inmiddels zijn er al avchd-camera's op de markt die een bitrate van 24 Mbit/s ondersteunen, terwijl u in Vegas Pro maar kunt exporteren met een maximale bitrate van 16 Mbit/s. Wel prettig is dat er nieuwe templates zijn om snel te kunnen exporteren naar hd-bestanden voor internet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede nieuwe effecten
  • ondersteuning nieuwe fotoformaten
  • maximale bitrates voor avc te laag
  • uitwisseling met DVD Architect Pro minimaal
Vegas Pro is een zeer prettig pakket. Het kan ongelofelijk veel en levert kwaliteit. De meeste vernieuwingen in Vegas Pro 9 zijn, los van het grijze uiterlijk en de zes nieuwe effecten, zeer specifiek en vooral gericht op professioneel gebruik. Werkt u met hoogwaardig video- of fotomateriaal of hebt u nog geen professioneel videobewerkingspakket, dan is Vegas Pro 9 een uitstekende keuze.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: