abonneren

Vegas Pro 8

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Sony heeft in Vegas Pro 8 de tijdlijn naar beneden verplaatst, waardoor het pakket dezelfde look-and-feel krijgt als de meeste andere videobewerkingspakketten. Een belangrijke verandering, die met enkele andere vernieuwingen Vegas Pro aantrekkelijker moet maken voor het grote publiek.

Als u onbekend bent met het werken met Vegas Pro, zult u het in het begin niet eenvoudig hebben. Veel zaken, zoals het trimmen van video, de bediening van het previewvenster en het toepassen van effecten, werken allemaal net even iets anders dan in andere pakketten. Gelukkig is er een actieve gebruikersgroep en wordt Vegas geleverd met interactieve videolessen. Bent u eenmaal vertrouwd met Vegas Pro, dan is het een toppakket.

Behalve Vegas kunt u ook DVD Architect en de mediamanager-plugin installeren. Met DVD Architect kunt u dvd's van interactieve menu's voorzien. Dit pakket kent op een aantal nieuwe dvd lay-outs na, geen vernieuwingen. De prettige mediamanager stelt u in staat om multimediabestanden te classificeren en te taggen, zodat u deze eenvoudig kunt terugvinden. De lay-out van Vegas Pro kunt u naar eigen voorkeur inrichten. Alle vensters kunnen worden gedockt of vrijstaand worden gemaakt. Erg prettig is dat het programma automatisch de tweede monitor inschakelt voor het bekijken van video. Op die manier kunt u de vrijgekomen ruimte efficiënter benutten.

Vernieuwingen

Vegas Pro importeert alle belangrijke bestandsformaten en werkt ook met high definition avchd-bestanden. Video en audio bewerkt u in een aparte trimmer, of op de tijdlijn. Effecten en overgangen kunt u eenvoudig selecteren, aanpassen en toekennen. Het renderen van deze effecten kan nu in een 32-bit floatingpoint-omgeving, waardoor compressiefouten worden geminimaliseerd en het dynamisch kleurbereik wordt vergroot. Een tweede grote vernieuwing is de nieuwe titelgenerator. Met de Protype Titler kunt u eenvoudig titels maken en deze animeren op zin-, word- of karakterniveau. De zelfgemaakte creaties kunt u als preset bewaren.
De multicamerafunctie en de vernieuwde audiomixer zijn de laatste twee in het oogspringende vernieuwingen. Met de multicamerafunctie kunt u een montage maken waarbij u wisselt tussen verschillende camerastandpunten. Met de audiomixer kunt u eenvoudig effecten toekennen aan individuele of gemixte geluidstracks.

Exporteren

Vegas Pro exporteert naar bijna alles wat u maar kunt wensen. Alles wat naar cd of dvd kan worden gebrand, ondersteunt het pakket. U krijgt zelfs een volwaardige Dolby Digital 5.1-encoder. De ondersteuning voor blu-ray valt wat tegen. U kunt weliswaar direct van de tijdlijn naar een blu-raydisk branden, maar hieraan een menu koppelen is niet mogelijk. Daarnaast ondersteunt Vegas Pro ook geen avchd-disks en dat is opmerkelijk voor een bedrijf dat dit bestandsformaat heeft uitgevonden en in alle consumenten hd-camera's toepast.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • compleet
  • stabiel
  • geen intuïtieve werkomgeving
  • niet in Nederlands
Met vernieuwingen als 32-bit floating point video processing, multicamera, een vernieuwde titelgenerator en een sterke mixer, houdt Vegas Pro 8 goed pas met de directe concurrenten Adobe Première Pro en Avid Liquid Edition. Wat betreft de prijs ligt Vegas Pro erg gunstig: het is bijna de helft goedkoper dan Première Pro en iets goedkoper dan Liquid Edition. Daarvoor krijgt u tevens een volwaardig dvd-authoringpakket en ac-3 surround encoder. Voor hen die voor het eerst aan de slag gaan met Vegas Pro is dit een uitstekende koop waar u geen spijt van krijgt. Stapt u over van versie 7, dan doet u er goed aan om via de testversie eerst de vernieuwingen te bekijken of ze voor u noodzakelijk zijn voordat u tot aanschaf overgaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie