abonneren

Vegas Pro 11

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Sony omarmt in hun videobewerkingspakket Vegas Pro 11 een aantal nieuwe standaarden, waardoor het werken een stuk eenvoudiger wordt.

De werkomgeving van Vegas Pro is op een paar kleine details gewijzigd. Alle effecten, overgangen en mediageneratoren worden niet meer in één lange lijst getoond, maar zijn onderverdeeld in mappen op basis van eigenschappen als gpu-acceleratie en ofx en derde partijen. Het is helaas niet mogelijk om zelf nieuwe mappen aan te maken om effecten of overgangen naar persoonlijke voorkeur te categoriseren. Wel is er een zoekvenster aangebracht in de hoofdvensters voor effecten en overgangen. Vreemd genoeg verschijnt dit zoekvenster niet als je de effecten benadert vanuit de mediaclips, de tracks of de master output FX.

Het werken met effecten is compleet veranderd in Pro 11. Sony omarmt de OpenFX-standaard: een uniforme manier om met effecten te werken in videoapplicaties. In de vorige versie kon je daar al even kennis mee maken als je met het effect Stereoscopic 3D Adjust aan de slag ging. Nu maken 48 van de 66 effecten gebruik van deze standaard. Behalve dat hun layout aanzienlijk prettiger is om mee te werken, is het animeren van deze effecten een stuk eenvoudiger geworden. Dit kan nu namelijk per effectparameter, wat overzichtelijker is en daardoor minder fouten oplevert.

De OpenFX-standaard is tevens ingezet om Vegas Pro's eigen titelgenerator te vernieuwen. Deze Titles & Text-plugin is een hele verbetering. De verschillende opties om titels vorm te geven of te voorzien van een (dynamische) template worden nu overzichtelijk in één venster getoond. Daarnaast is het net als bij de effecten mogelijk om de titels per parameter te keyframen. Ondanks deze veranderingen is de nieuwe titelgenerator toch nog beperkt in functionaliteit. Zo kun je geen vormen toepassen of 3D-titels creëren. Daarom heeft Sony de geavanceerde titelgenerator van NewBlue FX, ter waarde van ruim € 200, gebundeld met Vegas Pro.

De NewBlue Titler Pro ondersteunt eveneens OpenFX en alle parameters zijn apart te keyframen. Daarnaast kun je er 3D-titels mee maken en is er een grote bibliotheek met vormen, effecten en overgangen om de meest uiteenlopende titels, bumpers en leaders te creëren. Deze plugin is zonder meer een prachtige aanvulling op dit pakket.

Om effecten via de grafische kaart te berekenen, kun je als ontwikkelaar gebruik maken van Cuda of OpenCL. Waar Cuda alleen wordt ondersteund door nVidia-kaarten, kan OpenCL zowel worden gebruikt bij kaarten van nVidia als AMD. De implementatie van OpenCL in Vegas Pro is geslaagd voor de 36 effecten die daar gebruik van maken. We meten maar liefst tachtig tot negentig procent belasting op de processor en dertig procent op het geheugen van onze Nvidia GTX 580-kaart. Dit testen we met twee willekeurige effecten die gpu-acceleratie ondersteunen in combinatie met een full-hd avchd-clip van 17 MB/s. De gpu wordt niet alleen ingeschakeld bij het afspelen van de video, maar ook bij het tussentijds renderen. Dat renderproces gaat nu gemiddeld vier keer zo snel als in de vorige versie. De gpu-acceleratie zorgt ervoor dat ook bij het afspelen van meerdere streams en bij het gebruik van effecten je de beelden in hoogste resolutie in de monitor kunt blijven afspelen en je veel minder tussentijds hoeft te renderen: een verbetering waar vele hd-video-editors ongetwijfeld met verlangen naar uitkeken.

In de exportfase kom je een geheel nieuwe exportmodule tegen die het je gemakkelijker maakt om de juiste template te selecteren. Op verschillende manieren zijn templates te filteren: exact of met delen van je project overeenkomend, of op basis van bestandsformaat. Daarnaast is er de optie om deze templates te optimaliseren en ze op te slaan in een preset.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • zeer goede prestaties
  • krachtige titel generator
  • layout kan duidelijker
De elfde versie van Sony Vegas Pro is door de goede ondersteuning van OpenFX, OpenCL, de nieuwe titelgeneratoren en de exportmodule een hele verademing om mee te werken. Een aanrader dus!

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: vegas

Nieuws headlines

Laatste reactie