abonneren

Vegas Pro 10

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Om de stap naar de top te maken, zet Sony fors in op het bewerken van 3D-video. Dit is een enorme groeimarkt, maar staat nog behoorlijk in de kinderschoenen. Gelukkig bevat Vegas Pro 10 bevat ook vernieuwingen die niets met 3D te maken hebben.

De tijdlijn in Sony Vegas Pro 10 is uitgebreid met de functie om verschillende tracks te combineren in een groep. Deze groep met tracks kunt u inklappen en uitvouwen. Dit is een handige optie, waardoor u beter overzicht hebt op langere en complexere montages. Sony heeft daarnaast een belangrijke wijziging doorgevoerd in de pluginarchitectuur. Door het ondersteunen van de Open Effects-standaard is het nu mogelijk voor derde partijen om geavanceerde plugins te gaan ontwikkelen voor Vegas Pro. Met de nieuwe videostabilisatiefunctie kunt u schokkerige, uit de hand gefilmde beelden stabiliseren. Hiervoor maakt u gebruik van verschillende profielen en instellingen om alleen de betreffende bewegingen te verminderen. Het stabiliseren werkt goed, maar heeft wel een kanttekening: om de gewenste stabilisatie te realiseren, moet de video worden gecropt. Dit betekent dat u ongewenst details aan de randen van de video verliest. Het is jammer dat het niet mogelijk is om op te geven hoeveel dit verlies maximaal mag zijn.

U kunt met Vegas Pro 3D-video bekijken, bewerken en exporteren. Het inladen van 3D-video is geen enkel probleem. Alle bestaande 3D-varianten worden geaccepteerd. Daarnaast is het mogelijk om twee videoclips aan elkaar te koppelen om er één stereo 3D-clip van te maken. De 3D-video is op drie verschillende manieren te previewen. De anaglyphmethode met de gekleurde bril werkt voor iedereen, maar heeft als groot nadeel dat veel kleuren niet zichtbaar zijn. Beter is het om de 3D-beelden te bekijken met een active shutter-bril of een passieve gepolariseerde bril. Voor de eerste optie zult u diep in de buidel moeten tasten, omdat u naast een Nvidia 3D Vision-kit niet alleen een 120Hz-monitor nodig hebt, maar ook nog eens moet beschikken over een Nvidia Quadro-kaart.

Het enige alternatief dat u dan nog hebt om de beelden in kleur te zien, is gebruikmaken van een gepolariseerde monitor waarmee u de 3D-beelden op halve resolutie kunt bekijken. Deze laatste methode werkt prima en snel, maar wel pas nadat alle 3D-instellingen voor de videoclip, het project en het previewvenster als externe monitor precies goed staan.

Om de 3D-video te bewerken, kunt u het nieuwe Stereoscopic 3D Adjust-filter toepassen op de videoclips. Door het instellen van de parameters kunt u de diepte in beeld op verschillende aanpassen. In het begin is dit flink wennen, want het luistert allemaal zeer nauwkeurig. U kunt u 3D-beelden nog verder verrijken met 3D-tekstobjecten. Met de nieuwe 3D Track Motion-functie kunt u deze teksten in een driedimensionale omgeving positioneren en weergeven. De middelen die u hiervoor krijgt, zijn afdoende, maar hadden gebruiksvriendelijker gekund. Dit neemt niet weg dat Vegas Pro op dit moment de beste opties biedt van alle montagepakketten om 3D-video te bewerken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • ondersteuning Open Effects
  • goede stabiliseerfunctie
  • veelzijdig voor 3D-video
  • geen 3D Visioncombinatie met GeForce
  • gebruiksvriendelijkheid
Sony Vegas Pro 10 is een veelzijdig montagepakket dat zeker de moeite waard is om uit te proberen. De nieuwe 3D-functies werken prima en zijn zeer uitgebreid, maar het kost de nodige tijd om alles goed in te stellen en werkend te krijgen. Het is onwaarschijnlijk dat veel professionals die nu gebruikmaken van Avid, Final Cut of Premiere Pro zullen over stappen, want daarvoor schiet Vegas Pro op een aantal punten nog te kort. Voor de semiprofessional is dit echter een uitstekend, betaalbaar pakket waar u veel plezier van zult hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie