abonneren

Vegas Movie Studio HD Platinum 11

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Vandaag komt Sony met de nieuwe versie 11 van Vegas Movie Studio en wij hebben hem al getest. Het is niet het eenvoudigste pakket om onder de knie te krijgen. Het biedt echter wel ongelofelijk veel mogelijkheden voor een redelijke prijs.

Vegas Movie Studio is alleen in de Engelse taal verkrijgbaar en veel functies zijn alleen uit te voeren als je de juiste toetsenbordcombinatie leert. Dat is best jammer, want het is een pakket met meer functionaliteit en mogelijkheden dan menig ander consumentenpakket. Gelukkig wordt in deze elfde versie een aanzet gedaan om een aantal zaken te vereenvoudigen. Daarnaast zijn er verschillende nieuwe functies, waaronder een complete 3D-werkomgeving.

De eerste nieuwe optie kom je tegen bij het importeren. Vegas Movie Studio ondersteunt de import van progressieve beelden met 50 frames per seconde (fps). Helaas zijn daar geen standaardprojectinstellingen voor, maar deze kun je aanmaken. De beelden transporteer je van je camera naar de pc met de Device Explorer. Deze kent nu de optie om de clips direct naar de Trimmer te sturen, voordat je ze toevoegt aan het project. Deze Trimmer was in voorgaande versie lastig om mee te werken, tenzij je de nodige sneltoetsen uit je hoofd leerde. Daar is verandering in gekomen. Hij is nu uitgerust met een volledige transportbesturing en tal van pictogrammen om de video te markeren en toe te voegen aan de tijdlijn. Eenzelfde vernieuwing tref je aan in de previewmonitor. Daar is een tweede transportbesturing aangebracht naast de bestaande transportbesturing onder de tijdlijn.

Voor het afspelen van progressieve avchd-beelden met 50 fps en een bitrate van 26 Mbit/s is een stevige computer nodig. Op ons quadcoretestsysteem met 4 GB haperen de beelden bij het afspelen. Pas na het halveren van de resolutie van de previewmonitor lopen de beelden vloeiend.

De 3D-implementatie in Vegas Movie Studio is zeer goed gelukt. Zonder problemen zijn alle varianten van 3D-materiaal te importeren, te bewerken en uit te voeren. Enigszins lastig is het om de verschillende instellingen precies goed te krijgen, maar daarna is het genieten geblazen. De 3D-beelden kun je bekijken in anaglyfformaat, op een gepolariseerde monitor of met de Nvidia 3D Vision Kit. Als je deze beelden bekijkt op een tweede monitor, kun je op de eerste monitor de 3D-beelden gewoon bewerken.

Voor het bewerken is een nieuw effect toegevoegd met de naam Stereoscopic 3D Adjust. Om dit mogelijk te maken, is de oude effecten-engine vervangen door een nieuwe die de Open Effects-standaard ondersteunt. Het grote voordeel hiervan is de verbeterde layout en de optie om effecten van derde partijen te gebruiken. 3D-montages zijn uiteindelijk te exporteren naar een bestand, YouTube 3D of naar een 3D-blurayschijf.

Sony geeft aan dat de andere oude effecten niet zullen worden ge├╝pgradet, maar dat er wel nieuwe effecten aankomen. Een daarvan is het titeleffect. Deze nieuwe titelgenerator is een hele vooruitgang ten opzichte van de oude. Het enige minpuntje is dat het positioneren van titels lastig gaat. Er zijn geen standaardinstellingen om titels op bepaalde posities uit te lijnen. Daar tegenover staat dat het animeren een stuk eenvoudiger is geworden en dat er meer presets zijn van geanimeerde titels.

Het exportvenster is compleet gewijzigd. Je hoeft niet meer in een onduidelijke lijst te zoeken naar de juiste sjabloon. Door gebruik te maken van filters, kun je jouw project matchen op basis van resolutie, aspectratio, bitrate of audio sample rate. Net zoals voor de projectsettings geldt dat er nog geen standaardsjablonen zijn voor 50fps-beelden. Deze moet je handmatig kiezen, en dan kun je gelijk de standaardbitrate van 10 Mbit/s verhogen naar het maximum van 26 Mbit/s. De beelden staan dan als een huis, maar het encoderen duurt wel erg lang.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goede 3D-werkomgeving
  • uitstekende kwaliteit
  • lastig om eigen te maken
  • langzame encoder
Sony Vegas Movie Studio HD 11 Platinum is zonder meer een compleet, goed en betaalbaar montagepakket voor de beginnende video-editor. Het is stabiel, levert kwaliteit en beschikt over tal van geavanceerde montagetools om een goed videootje te maken, al dan niet in 3D.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie