abonneren

Vegas Movie Studio HD Platinum 10

Er zijn maar weinig videobewerkingspakketten waarmee u zonder problemen hd-video kunt bewerken. De nieuwe versie 10 van Sony Vegas Movie Studio HD is daarom een hele verademing.

Een aantal nieuwe functies in Vegas Movie Studio HD zullen de hd-videobewerker zeker bevallen. Met de nieuwe projectwizard kunt u nu templates selecteren om verschillende avchd- en blu-rayprojecten te starten. Tevens is aan deze wizard de optie toegevoegd om automatisch projecten op te slaan in een eigen map waaraan de projectnaam wordt toegekend. Deze functie maakt het achteraf stukken eenvoudiger om complete projecten te archiveren.

De verschillende importfuncties hebben plaats gemaakt voor de Device Explorer die direct de juiste mappen herkent op geheugenkaart of avchd-camera. Daarnaast is het nu mogelijk om individuele bestanden te selecteren en om een preview te bekijken van de hd-video. De Device Explorer verschijnt in een popup, maar is zoals alle vensters te docken in de werkomgeving. Nieuw daarbij is dat u tot negen zelf ingerichte werkomgevingen kunt opslaan in templates, zodat geen tijd verliest aan het heen en weer schuiven van specifieke vensters.

De bestanden worden na import geplaatst in de Project Media map. Helaas heeft Sony geen verbeteringen doorgevoerd om mediabestanden te organiseren en te classificeren. Behalve het veranderen van een naam en het opgeven van wat metadata, is er niets dat u verder kan helpen om de mediaclips goed te archiveren.

Fotoshow

Het aantal video- en audiosporen is uitgebreid van drie naar tien, meer dan genoeg voor de meeste montages. Er zijn geen nieuwe video-overgangen, maar er is wel een nieuw video-effect om schokkerige beelden te corrigeren. Dit werkt prima, maar de analyse die hieraan vooraf gaat, is tijdrovend.
Vreemd genoeg heeft Sony er niets aan gedaan om het de beginnende videobewerker makkelijker te maken. Verschillende bewerkingsmodi zijn alleen te activeren door gebruik te maken van toetscombinaties. Die kunt u alleen achterhalen door in de helpfunctie de lijst met shortcuts te raadplegen. Dit is jammer, omdat Vegas Movie Studio HD Platinum over tal van zeer geavanceerde functies beschikt die de bewerking van de video kunnen versnellen.

De enige functie die sterk is vereenvoudigd, is het maken van een fotoshow. Na het activeren van deze functie in het navigatiemenu kunt u de foto's selecteren die u wilt gebruiken, maar ook direct aangeven of en welke overgangen u wilt gebruiken en hoe lang de fotoshow moet duren. De complete fotoshow wordt daarna compleet met alle bewerkbare effecten op de tijdlijn geplaatst.

Avchd afspelen

Vegas Movie Studio HD Platinum speelt probleemloos avchd-bestanden af in de hoogste previewkwaliteit. Zelfs na het gebruik van effecten gaat het beeld niet haperen. Bij het tegelijkertijd tonen van twee avchd-bestanden in een splitscreen wordt automatisch de previewkwaliteit gehalveerd, waardoor de video vloeiend blijft afspelen. Blijkt u systeem niet snel genoeg, dan kunt u die kwaliteit nog verder verlagen of er voor kiezen de bestanden tussentijds te renderen naar mpeg2 of ongecomprimeerde yuv-beelden.

Blu-ray

Eindelijk is het mogelijk om in Vegas Movie Studio HD Platinum de montage op de tijdlijn direct te branden naar dvd of blu-ray. Dit gebeurt zonder menu, want als u dat wilt, zult u de montage moeten exporteren naar het bijgeleverde dvd-authoringsprogramma DVD Architect 5.0. Deze applicatie heeft als enige vernieuwing dat het nu ook menu's kan maken die u kunt gebruiken op een blu-ray.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer stabiel
  • speelt avchd-video vloeiend af
  • niet altijd gebruiksvriendelijk voor beginners
  • geen mediabestanden te ordenen
Sony Vegas Movie Studio HD Platinum is zonder meer een van de betere videobewerkingsapplicaties voor beginners. Het is jammer dat het alleen in het Engels verkrijgbaar is en dat u de nodige tijd moet investeren om met deze applicatie vertrouwd te raken. De vernieuwingen in versie 10 zijn niet spectaculair, maar zorgen er wel voor dat u een compleet en stabiel videobewerkingspakket heeft voor het bewerken van avchd-video.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: