abonneren

UpdateScanner

Software updaten is niemands lievelingsklus maar moet vanwege de veiligheid wel vaak gebeuren. Vaak dien je per applicatie uit te zoeken of er al een nieuwe versie beschikbaar is – dat kan handiger. We testen in PCM 5 acht software-updaters, waaronder UpdateScanner.
Score
40
  • Pluspunten
  • rechtstreeks bij de fabrikant downloaden
  • Minpunten
  • mist patches
  • verplicht account aanmaken
  • reclame voor Downloadcrew

None

UpdateScanner valt helemaal door de mand als we een update willen downloaden. Alles wat de Get-knop in het hoofdscherm doet, is je doorleiden naar de productpagina op Downloadcrew. Het enige pluspunt is dat de downloadlinks aldaar rechtstreeks van de fabrikant komen.

Naast Download.com (van CNet) is ook Downloadcrew.com een grote speler. Deze site werkt samen met Softwarecrew en de bekende nieuwssite Betanews. Hun eigen UpdateScanner zou dus ook gebruik moeten maken van een betrouwbare en uitgebreide database. Net als bij CNet moet je een account aanmaken, maar bij Downloadcrew is dat zelfs al nodig als je de software überhaupt wilt downloaden. Als je op de downloadpagina dus geen link ziet: zorg dat je een account hebt en ingelogd bent.

Ook UpdateScanner werkt met een curieuze combinatie van lokale software en online pagina’s. De scan vindt lokaal plaats en in de applicatie wordt weergegeven welke software een update nodig heeft. Die applicatie bestaat echter vooral uit een hoofdscherm met producten uit Downloadcrews softwarewinkeltje. Ze verkopen zelf pakketten en UpdateScanner lijkt dan ook vooral bedoeld om je nieuwe software aan te smeren.

Onderin het hoofdscherm vind je de benodigde updates. UpdateScanner mist de belangrijke Adobe Reader-patch en integreert ook niet met Windows Update, dus kan je niks vertellen over benodigde Windows-updates. Als je op het pictogram in het systeemvak rechtsklikt, krijg je de mogelijkheid dezelfde lijst online te bekijken, inclusief alle software die wel gevonden is, maar geen update nodig heeft. Hoewel veel van de programma’s op onze test-pc daar tussen staan, blijkt er maar een miniem percentage (negen van de dertig) herkend te worden. Dat UpdateScanner dus zes updates vindt is alsnog knap, maar eenentwintig van de dertig programma’s kent hij niet en kunnen dus niet gecontroleerd worden.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: updatescanner