abonneren

UCP 1100

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De Cooler Master UCP1100 is een 80+-Silver gecertificeerde voeding. Overigens is de 1100 niet de enige met een Silver-certificering. De 900 en 700-watt uit de UCP-serie zijn ook Silver-gecertificeerd. We vinden het een prestatie van niveau zo’n krachtige voeding te ontwikkelen met een rendement van minimaal 85 procent. Nu hangt daar wel een prijskaartje aan van €199.
Geen goedkope krachtbron dus.

Uit de test blijkt dat de Cooler Master de Silver-norm haalt: 85 procent bij 20 en 100 procent belasting en 88 procent bij 50 procent belasting. Echter, na vijftien minuten volle belasting zakt de waarde met 84,61 procent nét onder de 85 procent. Het is hem vergeven, maar het is wel een punt van aandacht voor het ontwerpteam bij Cooler Master.

Als we verder testen, blijkt dat de Cooler Master prima bestand is tegen overbelasting en kortsluiting: hij schakelt keurig uit. Ook zijn de inrush-current waarden prima, zoals we gewend zijn van Cooler Master. Toch merken we dat de lijnstabiliteit onder volle belasting beter kan. Als we namelijk de 3,3 en 5 volt-lijnen heel zwaar belasten – respectievelijk 20 en 22 ampère – zien we dat de voeding het erg zwaar krijgt. Zo zien we nog maar 2.96 volt op de 3,3-volt lijn en 4.61 volt op de 5-volt lijn. Nu komt dit scenario in praktijk niet voor, maar het is wederom een aandachtspunt.

De binnenzijde van de UCP zit tjokvol. Toch knap dat de temperatuur niet te hoog oploopt! Opvallend is dat Cooler Master van een paar prints gebruik maakt, in plaats van één complete print. Dit zal te maken hebben met hergebruik van bijvoorbeeld een controller-print voor de ventilator of een print voor de kabelaansluitingen (helaas niet modulair). Waar we niet echt van gecharmeerd zijn, zijn de door ruimtegebruik opzij gebogen spoeltjes die afgeschermd zijn met een klei-achtige substantie. Ook zien we een aantal open draden. Dat kan netter!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Krachtig en zuinig
  • Stil
  • Lijnstabiliteit bij zware belasting
  • Binnenkant kan netter
  • Niet modulair
Cooler Master zet met de UCP1100 een prima voeding in de markt die relatief scherp is geprijsd. We vinden het wel jammer dat de voeding niet modulair is. Daardoor zal bij sommigen de kast behoorlijk vol raken met onnodige bekabeling.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Voedingen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord