abonneren

TVersity

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Om multimediabestanden van uw pc te streamen naar een Xbox 360, Playstation 3 of ander UPnP/DLNA apparaat is een softwarematige mediaserver erg handig. TVersity is een veel gebruikte gratis mediaserver.

Het klinkt ons goed in de oren: een gratis softwarematige mediaserver om multimediabestanden van onze te streamen naar de Xbox 360, Playstation 3 of ander upnp/dlna-apparaat. Maakt het deze belofte ook waar? Na een half jaar ontwikkeling is versie 1.8 van TVersity uitgebracht, met nieuwe features zoals YouTube-ondersteuning. Tijdens de installatie kunt u de gegevens van uw eigen YouTube-account invullen. Als u TVersity daarna start, komt u op de internetabonnementengids, waar u zich kunt abonneren op feeds van onder meer Businessweek, het Witte Huis, een tiental HD-kanalen en verschillende rubrieken van G4’s podcastservice. Wilt u nog meer kanalen, dan moet u overstappen naar de commerciële versie, die iets meer dan € 29 kost. Dit is overigens het enige verschil met de gratis versie.

Vervolgens worden de filmpjes automatisch gedownload naar uw pc en net als uw YouTube-filmpjes in de mediabibliotheek opgenomen. Deze mediabibliotheek kunt u verder aanvullen met eigen audio-, foto- en videobestanden, die u per bestand of folder kunt selecteren. De bibliotheken van Windows 7 worden automatisch herkend en geïndexeerd.

De complete multimediabibliotheek is op verschillende manieren te benaderen. Via de Xbox 360, Playstation 3 of andere mediaspeler, maar het is ook mogelijk om de gedeelde bestanden te bekijken op iedere andere computer in het netwerk, via een upnp-mediaspeler of browser. Superhandig is dat automatisch rss-feeds worden aangemaakt per map of internetabonnement, zodat u altijd op de hoogte blijft van de laatste updates. Enige minpuntje in de verder gebruiksvriendelijke interface is dat, wanneer u nieuwe mediabestanden toevoegt, u altijd de mediabibliotheek moet refreshen voordat de bestanden zichtbaar worden.

Afspelen

TVersity streamt nagenoeg alle bekende bestandformaten. Het enige wat niet lukt is het streamen van mkv-bestanden, terwijl TVersity aangeeft dat dit in combinatie met Haali Media Splitter tóch zou moeten kunnen. Daarnaast worden ook de bestandsformaten iso en ifo niet herkend, met als gevolg dat het afspelen van dvd's zeer lastig is.

Het afspelen van audiobestanden en het tonen van foto's gaat goed, maar het afspelen van video is een ander verhaal. TVersity maakt gebruik van xml-profielen om de eigenschappen van verschillende apparaten te herkennen en te gebruiken. Van bekende apparaten als de Xbox 360, Playstation 3, Windows Media Center, iPod en PSP zijn deze profielen aanwezig. Als de speler het bestandsformaat niet ondersteunt, dan zal het mediabestand 'on the fly' worden gehercodeerd naar mpg of wmv. De kwaliteit is dan zeker nog goed, maar verschil met het origineel is duidelijk zichtbaar.

Speelt u bestanden af op een apparaat dat niet wordt ondersteund, zoals de Tvix HD 6600 of de AC Ryan Play-on HD, dan is de kwaliteit van het beeld alleen maar goed als de mediaspeler het bestandsformaat direct herkent. Gebeurt dit niet en moet TVersity de bestanden opnieuw coderen, dan gaat het mis. Van kwalitatief goede avi-bestanden met dv-, divx-, en xvid-codec blijft dan weinig meer over. Bij de instellingen kunt u nog opgeven dat de compressie minimaal moet zijn, de kwaliteit optimaal en de snelheid van het decoderen laag, maar het resultaat wordt daardoor niet beter. De enige oplossing is dan om handmatig het bestand profiles.xml aan te passen en de juiste parameters voor uw mediaspeler op te geven. Dit is een lastige klus en vereist dat u bekend bent met codecs, bitrates en bestandsformaten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • streamt bijna alles
  • rss-feeds
  • geen iso en ifo
  • matig profielensysteem
Het is te hopen dat TVersity het aanbod van mediaspelers snel uitbreidt en het mogelijk maakt om mkv-, iso- en ifo-bestanden af te spelen, zodat iedereen deze mediaserver optimaal kan gebruiken. Los van deze twee minpunten valt er weinig aan te merken op deze gratis mediaserver.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie